Снимка: Интернет
Снимка: Интернет

Според проучване 84% от българите разчитат само на доходи от заплата и/или пенсия, съобщават от организацията „Файнънс академи“ (Finance Academy).

Допитването е на изследователски център „Тренд“ по поръчка на организацията и е за финансовата грамотност и инвестиционните навици в България. В него са участвали 1008 души над 18 години. Проведено е между 1 и 7 декември 2023 г.

Според данните 90 процента от анкетираните посочват, че не инвестират, а само 7 процента инвестират при средно 24 процента за ЕС. 73 процента не спестяват пари, правят го 22 процента.

Проучването показва, че само 7 процента вярват, че повишаване на данъците ще повиши качеството им на живот.

29 процента от участвалите в допитването оценяват личния си стандарт на живот като по-скоро нисък, малко над половината го определят за среден – 52 процента, 4 процента посочват, че имат по-скоро висок стандарт на живот.

Данните показват още, че 55 процента от анкетираните не използват онлайн банкиране, а 44 процента използват. 16 процента казват, че биха използвали електронни пари вместо печатни.

39 на сто от участвалите в проучването очакват животът им да остане същия и през новата година, докато 32 на сто са по-скоро оптимисти

и очакват повишаване на стандарта си на живот.

„Според резултатите от проучването българите не инвестират, масово не спестяват и не мислят дългосрочно за финансовото си спокойствие и подобряване на живот. Разчитат на живот от заплата до заплата и/или пенсия и не се грижат за повишаването на стандарта си. За да достигнем средноевропейския стандарт на живот, е нужно да предприемем ефективни действия в посока повишаване на финансовата грамотност или ще продължим да бъдем в дъното на Европа по стандарт на живот“, коментира Георги Захариев, изпълнителен директор на „Файнънс академи“, цитиран в съобщението.

„В развитите държави вече е известно, че създаването на финансово спокойствие и благополучие не е функция на заплатата, а на добри лични финансови знания, умения, както и изграждане и управление на финансови активи“, отбеляза още Захариев.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви