Апелативен съд – Бургас потвърди първоинстанционно определение, с което спрямо баща и син – Данчо Д. и Христин Д. е взета мярка за неотклонение “задържане под стража“.

Двете лица са обвинени в това, че на 03.01.2024 г. в комплекс „Слънчев бряг“ пред хотел „Северина“ в лек автомобил марка „БМВ“, действайки в съучастие, като извършители, без надлежно разрешително, съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, държали с цел разпространение високорискови наркотични вещества – канабис /марихуана/.

Според апелативните съдии в събраните на този етап доказателствени материали се съдържа минималния обем от данни, достатъчни да обосноват изводът за съпричастността на двамата обвиняеми в извършено престъпление по чл.354а, ал.1, вр.чл.20, ал.2 от НК.

В управлявания от обвиняемия Данчо Д. лек автомобил, собственост на съжителстващата с втория обвиняем жена, е намерено 999,590 гр. наркотично вещество.

Видът, нетното тегло и процентното съдържание на активното вещество – тетрахидроканабинол са установени чрез изпълнената физико-химическа експертиза. Въззивният състав приема за правилна преценката, че е налична и опасността обвиняемите да извършат друго престъпление.

Тя се извежда от особеностите на начина на осъществяване на престъплението–задружни действия, използването на МПС за транспортиране на високорисковото наркотично вещество, неговото сериозно количество и начина му на съхранение и опаковане. Тази опасност по отношение на единия от обвиняемите се свързва и неговото обременено съдебно минало.

Съдът намира, че предлаганата по-лека мярка – „домашен арест“ е неприемлива, предвид установените в апартамента, по постоянния адрес на двамата обвиняеми, на различни вещества, реагиращи на марихуана, кокаин и метамфетамин.

Апелативните съдии посочват, че с оглед ранната фаза на разследването, най-адекватна на степента на обществена опасност на деянието и на извършителите мярка за неотклонение е „задържане под стража“.

Определението на Апелативен съд – Бургас е окончателно и не подлежи на обжалване.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви