Световарненският и Великопреславски митрополит Йоан е избран за наместник на Сливенската епархия.

Решението за определяне на Негово Високопреосвещенство Световарненския и Великопреславски митрополит Йоан за временно управляващ овдовялата Сливенска епархия бе взето на днешното иа извънредното заседанието на Светия синод. Да оповести вестта пред медиите излезе Старозагарският митрополит Киприан.

Решението се налага поради кончината на Сливенския митрополит Йоаникий, който почина след продължително боледуване във вторник. Междувременно кметът на Сливен Стефан Радев обяви три дни на траур за общината.

Временно изпълняващ длъжността митрополит на Сливенската епархия ще остане на този пост до избора на нов. „В устава се казва, че до три месеца трябва да бъде избран новият Светосливенски митрополит“, каза Старозагарският митрополит Киприан и обясни, че когато се събере Светият синод на следващо заседание, ще се определи кандидатската листа.

„Днес само се направи избор за временно управляващ овдовялата Сливенска епархийска катедра“, уточни митрополитът, цитиран от БГНЕС.

Поклонението пред Сливенския митрополит Йоаникий ще се състои в четвъртък. Светата Божествена заупокойна литургия ще бъде от 10 часа. От 12 часа ще бъде извършено и опелото в Катедралния храм „Св. Димитър“ в град Сливен“, съобщи Старозагарският митрополит.

Попитан за здравословното състояние на Българския патриарх Неофит, митрополит Киприан обясни, че той е в стабилно състояние, но все още е в болница.

„Това е, което знаем ние“, добави той и допълни, че тъй като българският патриарх има коронавирус, който „се задълбочава и други вирусни инфекции, затова не се допускат външни лица до Негово светейшество“, уточни митрополитът.

Двамата не са разговаряли и по телефона. „Единствено с екипа от Светия синод поддържат връзка“, каза още митрополит Киприан.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви