Васил Велев:Приемът на студенти да се намали
Васил Велев:Приемът на студенти да се намали

Бойкот на австрийски стоки, магазини и бензиностанции на територията на България заради австрийското вето за пълноценното ни присъединяване към Шенген. Това предложение направи бизнесът чрез шефа на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев в ефира на Нова телевизия.

„Бизнесът ще подкрепи правителството за по-твърда реакция срещу Виена“, категоричен бе той.

По-строги проверки на австрийските камиони Велев предложи и властите у нас да подложат на тормоз австрийските тирове, които минават транзит през България.

„Трябва да се наблегне на проверки на транзитния австрийски транспорт и да се проверява постоянно, както искат австрийците. Австрия иска от нас това и ние ще ги проверяваме повече време“, предложи той.

Според него страната ни бива третирана като второ качество. „Това е неприемливо за българския бизнес и ние настояваме за по-твърда реакция”, посочи Велев.

„Шенген, еврозоната и ОИСР са топ приоритети за българския бизнес. Те ще ускорят икономическия растеж и ще подобрят качеството на живот у нас. След като България положи всички изисквания и отговоря на условията, защо не сме равни на другите? Защо няма свобода на движение на стоки и хора? 3% са само пратките по въздух и вода, 97% са по суша“, заяви Велев.

Бизнесът би подкрепил и българско вето на австрийските инициативи в ЕС, подчерта той. Велев обаче не коментира дали България трябва да спре руския газ за Австрия, който минава през наша територия.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви