Ракети
Ракети "Пейтриът"

Официални представители на Белия дом и Пентагона са предупредили, че има заплаха САЩ скоро да не могат да доставят ракети за предадените на Украйна системи за противовъздушна отбрана “Пейтриът”. Това щяло да стане поради липса на финансиране, съобщи в. “Ню Йорк таймс”.

Изданието посочва, че стойността на ракетите може да стигне между 2 и 4 млн. долара за бройка. Комплексите “Пейтриът” ефективно свалят балистични и други типове ракети. От момента на получаването им Украйна успя да спечели надмощие в битката за украинското небе, допълва агенция УНИАН.

Пред изданието майор от украинската армия подчерта, че благодарение на партньорите Киев е изградил въздушен щит над страната. И че ако партньорите прекратят доставките на ракети, Украйна ще се върне към ситуацията в началото на войната. Тогава хората не излизаха от бомбоубежищата.

Американският аналитичен център Атлантически съвет предупреди, че в момента съществува реална опасност Украйна да изчерпи запасите си на боеприпаси за системи за противовъздушна отбрана в близките седмици.

Заплахата е свързана с обстоятелството, че военната помощ на САЩ и ЕС за Украйна се натъква на “политически препятствия”.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви