Джо Байдън

Дни наред президентът на САЩ Джо Байдън не е знаел, че министърът на отбраната Лойд Остин е в болница, съобщи запознат източник пред Си Ен Ен.

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан в крайна сметка е информирал Байдън в късния следобед на 4 януари, скоро след като самият Съливан е научил, че Остин е хоспитализиран, каза този източник. Американският военен министър е бил приет в болница на Нова година поради усложнения от планова операция.

Пентагонът съобщи за хоспитализацията на 5 януари. Остин направи първото си изявление на 6 януари, пет дни след като беше приет в болницата, като заяви, че е можел да свърши „по-добра работа“ при уведомяването на обществеността.

Остин не предложи никакви подробности за състоянието си, нито каза защо точно е бил хоспитализиран на 1 януари. Според служител на отбраната на 6 януари той е останал в болницата.

Остин благодари на „невероятния“ персонал на Националния военномедицински център „Уолтър Рийд“ за грижите, които е получил, и заяви, че е „на крака“ и очаква с нетърпение да се върне в Пентагона.

В изявлението си, което съдържаше общо седем изречения, той призна „загрижеността на медиите относно прозрачността“ и заяви: „Поемам ангажимент да се справя по-добре“. Но той не се извини за това, че не е уведомил своевременно обществеността или пресата. Висшите административни и военни служители, които са хоспитализирани, обикновено публикуват изявление в рамките на 24 часа.

Високопоставени служители от администрацията заявиха, че са били шокирани да научат за хоспитализацията на ръководителя на Пентагона и за забавянето на информирането на Белия дом.

Преобладаващата реакция беше загриженост за благополучието на Остин, който по принцип е харесван в Белия дом.

Все пак служителите признаха, че ситуацията е крайно необичайна и бяха изненадани от забавянето на информирането на президента и висшето ръководство на Съвета за национална сигурност.

Заместник-министърът на отбраната Катлийн Хикс временно е поела задълженията на министъра на отбраната, докато е била на почивка в Пуерто Рико по времето, когато Остин е бил хоспитализиран, заявиха двама американски служители. Хикс е пристигнала в Пуерто Рико преди хоспитализирането на Остин.

Оттогава военният министър отново изпълнява всички свои задължения.

Според трима конгресмени, запознати с въпроса, комисиите за надзор на Конгреса са били уведомени за хоспитализацията на Остин едва на 5 януари.

Генерал-майор Пат Райдър, прессекретарят на Пентагона, заяви, че Остин „се възстановява добре“.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви