Опашка за Шенген
Опашка за Шенген

Част от бизнеса ще продължи да търпи загуби от това, че страната ни не е допусната до отворените граници по суша в Шенген. Сред най-потърпевшите са транспортните фирми. Общият износ на страната ни към Евросъюза е над 42 милиарда лева от януари до септември миналата година. Значителна част от него е по суша. 200 милиона евро са преките загуби годишно за превозвачите от оставането ни извън сухопътния Шенген, показват експертните оценки.

Дългото чакане по границите води до повече разходи за заплати на шофьорите и амортизация на камионите. Така и стойността на стоките, които се превозват расте. „Разходите за горивата са двойни, инфлацията се увеличава, в толтаксите се калкулира, защото ако си вземеш маршрутна карта, тя е на времетраене, колкото повече седиш толкова повече трябва да плащаш, че ти не извършваш никаква услуга през това време, държавата не я интересува“

Това коментира пред bTV адвокатът Йоанна Лалова от европейски транспортен клъстер, цитирана от novini.bg

При дълъг престой по границите и превоз на бързо развалящи се стоки има и загуби от повреждането на товарите.

„Европа казва – трябва да имаме зелени правила, зелената сделка, въглеродния отпечатък, да де – но тези камиони 7-8 часа седят на едно място и се движат с по метър два“, посочва Лалова.

В туризма оставането ни извън Шенген по суша означава чакане на автобусите с туристи по границите. А това увеличава времето за пътуване. „Ако ще се наложи да имаме по-дълъг преход, то трябва да се съобразим с втори шофьор, което означава, че ще ни се оскъпи и цената”, посочва Павлина Илиева от „Бъдеще за туризма“.

Компаниите, които работят с туристи от трети страни, отчитат, че ще им бъде по-лесно, ако страната ни е пълноправен член на Шенген, защото сега хората избират други компании от Евросъюза, когато решат да пътуват.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви