Търновският надпис на Омуртаг
Търновският надпис на Омуртаг

Няма нито един български, гръцки, византийски, римски или арабски извор от онова време, в който да става ясно че някога си, някой си български държавен глава е наричан „хан“ или „кан“ от когото и да било.

Титлата „хан/кан“ е въведена под руски и съветски натиск за да се татаризира и тюркизира нашия род.

20 години бяха нужни да се премахне от учебниците ни изфабрикувания тюркски произход, който също беше ни наложен от съветските другари.

Още през 19 век Русия се опитва да заличи историята на Велика България и Волжка България. Изфабрикуват татарски и тюркски произход на българските родове.

Налагат титлата „хан“ върху българските владетели за да изглеждат родствено близки към татарските и тюркските народи.

До 19 век, почти 13 ВЕКОВНОТО присъствие на българите във Волгокамският регион е факт, който се отрича за пръв път от новата Болшевишка власт, уплашена от силното българско лоби във новата „народна“ Русия. Тя няма особено желанието да признае, че древните корени на Волгоуралието идват от Дунавска и Волжка България, включително държавност, архитектура, военно дело (богатирите), религията, писмеността.

И най-вече, че руският език не произлиза от някакъв “черковно славянски”, а е форма именно на старобългарския. Така постепенно Русия, чувствайки заплаха за авторитета и самочувствието си започва изопачаване и заличаване на българския принос и заслуги. Нещо повече, започва политика на заличаване българите в Русия като народност. Обявили казанските българи за татари, а източните българи – за башкири. Титлата „хан“, която пришиват на нашите исторически владетели е само част от тази татаризация.

Няма нито един документ, в който титлата „хан/кан“ да е съпровождала име на български държавник. НО ИМА КАНАС.

Това е правилната титла на нашите древни държавници. Има известни 11 надписа от 8-9 век, където пред имената на български държавници се чете КАНАС или КАНАС У БИГИ.

КАНАС не е нищо друго освен първичната форма на титлата КНЯЗ. Славяните не са имали държави и царе, когато за първи път срещат българи. Те заимстват държавното управление от българската държава. Слагат титла на своя владетел – КНЯЗ, което е също заимствано от българската титла КАНАС.Това го доказа отдавна проф. Ганчо Ценов.

А пълната титла КАНАС У БИГИ има значението КНЯЗ В БОГА, в смисъл на КНЯЗ В ИМЕТО НА БОГА или КНЯЗ ОТ БОГА.

На водещата снимка/ Търновският надпис на Омуртаг, започващ с думите „Канас у биги Омуртаг…“

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви