Граници,които се вазстановиха в Шенген
Граници,които се вазстановиха в Шенген

Няколко държави от Шенген поддържат трайно проверки по вътрешните сухопътни граници. Други наскоро са въвели допълнителен граничен контрол. Това сочат документи на Съвета на ЕС. Те са публикувани частично в последните дни, след като бяха обсъдени от вътрешните министри в края на миналата година.

Отчита се, че Австрия поддържа трайни проверки по сухопътните граници с Унгария и Словения; Германия – по границата с Австрия; Дания – по границите с Германия; Франция и Швеция – по всички сухопътни граници; Норвегия – по морските граници с останалите страни от Шенген. Наскоро са били въведени проверки и по границите между Словакия и Унгария, Чехия и Словакия, Полша и Словакия, Австрия със Словакия и Чехия, Германия с Швейцария, Полша и Чехия. По този повод Европейската комисия е препоръчала по-добър обмен на информация между държавите и повишаване на сътрудничеството. За да се прилагат целенасочени, а не общи проверки.

Данните в доклада показват, че в първите осем месеца на миналата година се наблюдава намаление в броя на незаконните мигранти, пристигнали в ЕС през Западните Балкани (от 106 хиляди през 2022 г. до 81 800) и Ламанша (от 52 900 на 46 500). Същевременно се отчита увеличение при пристиганията през централната част на Средиземно море (от 72 100 на 131 600) и през източната част (от 32 500 на 36 100).

От януари до август миналата година границите на Шенген са били пресечени от 255 милиона пътници, сред които са били установени 9000 случая на използване на подправени документи и са задържани 3646 лица. В Шенгенската система са били въведени данни за връщането на 206 333 незаконни мигранти. Броят на полетите на европейската гранична служба Фронтекс за връщането на незаконни мигранти се е увеличил с 80 на сто. Уточнява се, че 99 на сто от чужденците пристигат в страните от Шенген законно.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви