Днес ще е по-топло

В следващите дни времето ще е с усещане за топла късна есен – с краткотрайни гръмотевични валежи и температури далече над обичайните зимни нива. След топлия период предстои и бърз снежен преход към традиционния „кукерски” студ.

Петъкът ще е без валежи. Денят ще започне с мъгли в някои ниски райони на Южна България. В ранния следобед облачността ще се увеличи от запад на изток, тоест в източните райони слънчевите часове ще покрият почти цялата светла част на денонощието. Ще остане топло, отново с дневни температури до 14-15 градуса.

Началото на почивните дни ще е с повече облаци и мъгли, но отново без валеж. В събота вечерта, през нощта и в неделя с преминаващ над Балканите средиземноморски циклон ще вали дъжд, в планините на запад – сняг. Локално в някои райони на Южна България количествата ще са значителни. Нетипично за зимата е възможно да чуем и гръмотевици, с най-голяма вероятност в югоизтока.

Покрай циклона през почивните дни (събота следобед, през нощта и в неделя) ще духат силни южни ветрове с фьонови пориви по северните планински склонове. Очакваната скорост е до 80-90 км в час.

В тила на циклона, в понеделник (8 януари) следобед и вечерта ще започне нахлуване на студен въздух. Валежите от дъжд ще преминават в сняг. Снеговалежи ще има по планините (интензивни и с по-голямо натрупване в Стара планина), в Предбалкана и в различна степен в Дунавската равнина. В по-незначителни количества ще превали сняг и в отделни райони на Южна България.

„Кукерският” студ ще скове в дните непосредствено след снеговалежите. От 9 януари, в продължение на поне седмица Балканите ще са в плен на студено арктическо ядро – температурите около традиционните сурвакарски ритуали в Югозападна България (13 и 14 януари) ще са до минус 10 градуса призори и около нулата следобед.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви