Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Турция заяви, че няма да позволи на два британски кораба миночистачи да преминат през Босфора за използване от Украйна. Според нея, това би нарушило Конвенцията от Монтрьо относно преминаването през проливите по време на война, предава Ройтерс.

Великобритания заяви миналия месец, че ще прехвърли два миночистача на Кралския флот на украинския флот. Тя прави това с цел да подпомогне укрепването на морските операции на Украйна във войната ѝ с Русия.

Турция, членка на НАТО, информира съюзниците си, че няма да позволи на плавателните съдове да използват нейните проливи Босфора и Дарданелите, докато продължава войната в Украйна, съобщиха от комуникационната дирекция на президентството.

Когато Русия започна инвазията си в Украйна през 2022 г., Турция задейства Конвенцията от Монтрьо от 1936 г., като на практика блокира преминаването на военни кораби за воюващите страни. Пактът не засяга корабите, които се връщат в базите си.

Турция изпълнява Конвенцията от Монтрьо безпристрастно и щателно, за да предотврати ескалация в Черно море, заявиха от турското президентство.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви