САЩ не може да даде активите на Русия без Европа
САЩ не може да даде активите на Русия без Европа

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън няма да може да приложи схема за използване на блокирани руски активи за подпомагане на Украйна без съгласието на европейските страни, пише Washington Post.

В целесъобразността на тази стъпка се съмнява преди всичко в Германия, а сред останалите европейски страни няма консенсус по този въпрос.

„Само около два процента от тези средства се държат в Съединените щати. Повечето от замразените активи на Русия се намират в Белгия и Швейцария. В Европа има съпротива, особено в Берлин, относно това дали тази стъпка е оправдана от гледна точка на международните закони и дали може да подкопае доверието в еврото“, пише изданието.

Медиата се позовава на неназован служител в администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, който твърди, че „без подкрепата на Европа този план няма да проработи“.

Вестникът отбелязва, че без достъп до замразените активи на Русия Украйна може да загуби способността си да „оцелее като функционираща“ държава.

По-рано Съединените щати поканиха работните групи на Групата на седемте (G7) да проучат начини за конфискуване на замразени руски активи на стойност 300 милиарда долара. Както съобщава вестник Financial Times, Германия, Италия и Франция заявиха, че законността на конфискацията на руски активи трябва да бъде внимателно оценена, преди да се вземат решения. Освен това няколко европейски министри подчертаха необходимостта от високо ниво на секретност при дискусиите по този въпрос.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви