Цените на жилищата в страната са скочили с 2.7% през третото тримесечие на 2023 г. спрямо предходното, става ясно от данни на Националния статистически институт (НСИ).

Какво се случи през третото тримесечие на 2023 г.?

Цените на имотите в столицата добавят 3.8% след по-голям ръст при новите жилища (6.3%) и повишение при съществуващите имоти от 2.1 на сто. Ръстът за Варна е от 3.3 на сто, докато поскъпването в Бургас е 4 на сто – след повишение на цените на новите имоти от 13.2%.

Най-сериозно повишение през тримесечието се наблюдава в Русе – 8.6 на сто, докато в Стара Загора и Пловдив имотите поевтиняват спрямо края на второто тримесечие.

Годишни данни

Цените на имотите в Русе добавят 20% за едногодишен период, докато във Варна и Бургас се отчита ръст от 16.2 и 15.6 на сто, на фона на сериозно повишение при новите имоти, добавили 23.4 и 21.1 на сто.

Жилищата в София са със 7% по-скъпи спрямо година по-рано, докато в Пловдив се отчита ръст от 8.1 на сто. Най-малко повишение има в Стара Загора, където имотите добавят 4.6 на сто спрямо година по-рано.

През третото тримесечие на 2023 г. цените на жилищата в страната са се увеличили с 9.2%, в сравнение с третото тримесечие на 2022 г.

Къде е България по ръст на цените на имотите в световен мащаб?

България се нарежда на шеста позиция в класацията на страните с най-поскъпнали имоти, като е един от седемте пазара по света, на които цените добавят над 10% за година. Според Global House Price, поскъпването на жилищата у нас е от 10.7 на сто.

dbr.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви