Светлини за вашия дом

Дори да се справите добре с интериора на дома си – съчетаете стила на мебелите, комбинирате добре цветовете и разпределите правилно функционалните зони, то остава една въпросителна. А именно изборът на осветителни тела. Именно тук мнозина допускат грешка.

Интериорното или екстериорното осветление в дома ви е необходимо да бъде коректно съобразено с всички особености и приложения. И за да получите максимална удовлетвореност, трябва да си напишете домашното.

Видове осветление за дома

Основните видове осветителни тела, които ще засегнем в настоящия материал са и тези с най-широко приложение, а именно – Лед осветлението. Тази технология е добре позната на всеки един от вас и се отличава с висока надеждност и огромно разнообразие от модели.

Но нека се върнем на темата. Светлината в дома ви трябва да бъде достатъчно силна, но не и натрапчива. Затова първата стъпка от избора е да установите основните варианти.

  • Основното осветление – то поставя под общ знаменател всички осветителни тела, като полилеи и панели, служещи като основен източник на светлина в помещението.
  • Локално – в него попадат всички видове настолни лампи, LED ленти, работни модели. Повечето от тях имат отдалечени ключове за осветление, което ги прави още по-практични, дори при отдалечено използване.
  • Насочено – при нужда от акцент именно това е най-подходящия вариант. Често пъти градинското осветление е именно такова, в интериора пък се използва за наблягане на определени интериорни детайли като картини или растения. За широкото му приложение свидетелства факта, че дори уличното осветление е от този вид. За да си спестите главоболие с прекарването на кабели, може да се сдобиете с нискоенергиен вариант, работещ на батерия. Такива се използват широко под формата на аварийно осветление в индустриални или офис сгради. Той често не се нуждае дори от ключ за осветление, тъй като са широко разпространени смарт версиите с приложение за телефон.
Лед светлини

 Как да изберем правилните Led осветителни тела

Вид и площ на помещението

За да се сдобиете с LED осветление, което подхожда изцяло на интериора ви, е добре да съобразите квадратурата на стаята, в която ще се използва. Според нея може да определите каква мощност би била подходяща, без да прекалявате. Задължително е за зоните като кухнята да сложите по-мощен модел, доколкото в спалнята е достатъчна и по-ниска яркост.

Студена / топла светлина

Показателят, който определя дали светлината ще бъде студено бяла или топла се нарича Келвини. Колкото по-висока е тази стойност, толкова по-бяла е светлината, която ще се излъчва. В зависимост от цветовете в интериора на дома ви подберете опцията, която приляга най-добре. Имайте предвид, че бялата светлина обикновено дава по-добра видимост. Дори повечето видове лед осветление за кола използват възможно най-студената опция

Необходимост от допълнителни защити

Защитата от прах и вода (т. нар IP рейтинг) е от ключово значение, ако искате да поставите фасадно осветление или пък да внесете стил в градината. Потърсете LED осветителни тела, които да отговарят на стандартите, за да си гарантирате дълъг експлоатационен период, дори и на открито. Някои от моделите са достатъчно устойчиви, че се използват като парково осветление за дълги периоди от време, без да се влияят от атмосферните условия.

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви