Тръмп печели и Северна Каролина
Тръмп печели и Северна Каролина

Върховният съд на американския щат Мичиган не допусна до разглеждане жалба на гласоподаватели. Тя бе с настояване Доналд Тръмп да не бъде допуснат до участие в първичните избори на Републиканската партия догодина. Причината: заради ролята му в нападението на 6 януари 2021 г. срещу Капитолия. Това предаде Ройтерс. Съдът  позволява на Тръмп да остане в надпреварата, съобщава БТА.

Избирателите се опитаха да дисквалифицират Тръмп съгласно разпоредба в конституцията на САЩ. Тя забранява на хора, участвали във „въстание или бунт“, да заемат държавна длъжност, ако преди това са положили клетва като държавни служители на САЩ.

Решението в щата Мичиган контрастира с решението на щата Колорадо. Миналата седмица върховният съд на щата се произнесе, че дисквалифицира Тръмп по силата на същата конституционна разпоредба.

Жалбата в Мичиган се основаваше на раздел от 14-та поправка на конституцията. Според него никое лице, вече положило клетва, не може да заема длъжност в служба на Съединените щати или на определен щат, ако „след това е взело участие в бунт или въстание срещу САЩ или е предоставяло помощ или подкрепа на техните врагове.“

Поправката в основния закон е направена след Гражданската война 1861-1865 г., за да ограничи правата на политиците, участвали във въоръжена конфронтация на страната на робовладелческите щати от Юга.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви