Залужний призна: Загубихма Маринка
Залужний призна: Загубихма Маринка

Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни обяви изтеглянето на украинските военни в покрайнините на Маринка в Донецка област и частично извън града. Ден по-рано Русия разпространи информация, че е превзела Маринка, а Киев отрече твърдението, че градът е под пълния контрол на Москва.

По-рано ръководителят на руското министерство на отбраната Сергей Шойгу в доклад до руския президент Владимир Путин заяви, че руските въоръжени сили са превзели града. Залужни заяви, че на практика град Мариинка вече не съществува.

„Украинските войски са се изтеглили от западните покрайнини на града, на някои места са се окопали в околностите на Мариинка, а на други малко по-далеч“ , каза Залужни на брифинг на 26 декември.

„Това, че се оттеглихме в покрайнините на Маринка и на места вече сме разположили позиции извън града, струва ми се, няма нищо резонансно. За съжаление така работи войната“, посочи още той.

Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна сравни тактиката на руската армия в Маринка с битките в Бахмут: „Ние защитаваме всяко парче от нашата земя. Но когато на това тясно парче земя вражеските снаряди започват да копаят това място, заедно с камъните, земята и нашите бойци, животът на нашите войници е по-важен за нас“.

Според Залужни след ожесточени битки градът е в такова състояние, че всъщност „вече не съществува“.

Според него единственият начин да се спре Русия е на цената на още жертви, макар че Кремъл не обръща кой знае какво внимание на ранените и убитите руски войници.

Валерий Залужный коментира и битките за Авдиевка. Той заяви, че руската армия „сега има способността да концентрира сили и може да направи за два-три месеца това, което направи с Бахмут“.

„Ще защитаваме толкова, колкото ни стигат силите. Но ако разберем, че е по-добре да спасим хората, тогава ще си го отвоюваме по-късно“, подчерта главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна.

Превземането на Маринка е една от най-важните постижения на руските войски, откакто превзеха Бахмут. Маринка, заедно с Авдеевка, са двата най-важни и добре укрепени опорни пункта на украинската армия в Донбас и въобще по цялата линия на фронта. Двата града, разположени близо до Донецк, са и единствените две удобни места за обстрел на ВСУ срещу столицата на ДНР.

Украинските бойци използваха града за обстрел на Донецк и покрайнините му от близо 10 години, като превърнаха Маринка в подземен укрепен район, включващ бетонни землянки и тунели с дължина десетки километра. Това позволяваше на отбраняващите се украински бойци да се движат незабелязано и да защитават града за дълъг период от време време. Там са построени две отбранителни линии с голямо количество артилерия, а всяка от 3000-те къщи в града е превърната в крепост, до която се стига по подземен тунел.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви