Бъдни вечер и Коледа: обичаи от света
Бъдни вечер и Коледа: обичаи от света

На Бъдни вечер българите гонят злото с тамян. В Бразилия отбелязват Рождество Христово с фойерверки, а норвежците крият всички метли и бърсалки за под. Коледните традиции по света са най-различни. Ето някои от тях:

Танци и фойерверки в Бразилия
Бразилците посрещат празника буквално с гръм и трясък. Семействата сядат на трапезата в полунощ на 24 декември, а празничната вечеря бързо прераства в шумно веселие с фойерверки. Празникът продължава до сутрешните часове на 25 декември, когато бразилският Дядо Коледа – Papai Nöel – раздава подаръците.

Тамян срещу злото в България
В България Коледата не минава без тамян.

Традицията повелява на Бъдни вечер най-възрастният член на семейството да прикади с тамян всички помещения в дома

– за да прогони злото. В нощта срещу 25 декември дядо Коледа оставя подаръците под елхата.

Подаръци в чорапи в Англия
И в Англия подаръците пристигат през нощта. В сутрешните часове на 25 декември децата разопаковат даровете, донесени от английския Дядо Коледа – Father Christmas. Те са напъхани в чорапи – както и в САЩ.

Самодивски чемшир във Франция
Дивият бодлив чемшир, известен още като Остролистен джел или Илекс, не бива да липсва в нито една френска къща за Коледа. Французите вярват, че това вечнозелено декоративно растение ще им донесе късмет през новата година. Подаръците за празника пристигат заедно с Pére Nöel на 25 декември.

„Елхи“ от манго в Гана
За много хора по света празникът е немислим без коледно дърво. Но как постъпват в страните, където няма елхи? Тъй като в Афррика почти няма иглолистни дървета, в Гана, например, за заместител използват дърво кашу или манго. Тамошният Дядо Коледа е повлиян силно от западния свят, казва се Santa Claus и раздава подаръците на 26 декември, а те почти винаги включват облекло.

Светещи кораби в Гърция
В Гърция подаръците се раздават чак в новогодишната нощ на 31 декември, когато гърците почитат Свети Василий. Именно той се грижи за подаръците за празника. И понеже гърците са морска нация, те украсяват декоративни корабчета със светещи гирлянди, които поставят в двора на къщата или на прозорците. По този начин те почитат и своите сънародници моряци, които работят по време на празника.

13 дни подаръци в Исландия
Докато в много страни раздаването на подаръците е ритуал за един ден,

в Исландия хората се даряват в продължение на цели 13 дни

– с по-дребни предмети. След 13 декември общо 13 коледни джуджета, т.нар. Jólasveinar, пъхат подаръци в обувките на децата – но само на послушните.

Празник за несемейни в Япония
И Япония е повлияна от западните традиции за Коледните празници. Но в азиатската страна Коледата не е класически семеен празник: съпрузите се събират с приятели, а неженените използват празника като повод да излязат да празнуват – с надеждата да срещнат бъдещия си партньор. Подаръците идват чак на 26 декември – носи ги японският Дядо Коледа, наричан Santa Kurosu.

Пощенски картички в Холандия
Напук на съвременните тенденции, холандците държат на класическата коледна поща: за празника те изпращат много писма и най-вече поздравителни коледни картички по пощата. Подаръците обаче се раздават не на Бъдни вечер, а още на 6 декември – за Никулден.

Криене на метли в Норвегия
Норвежците изпълняват един необичаен ритуал на Коледа: крият всички метли и бърсалки за под, за да не могат вещиците да ги откраднат и да отлетят с тях през празничната нощ. Норвежките деца получават подаръците си на 24 декември – носи ги обаче не Дядо Коледа, а коледният гном, наречен Julenissen.

Коледни кози във Финландия
Финландският Дядо Коледа е приел образа на коза, каквото е и официалното му име – „Joulupukki“ в превод означава точно коледна коза. Тя идва с подаръците за децата на 24 декември.

Някъде Бъдни вечер минава почти незабелязано

Минималистична украса в Русия
Докато в много страни пищната украса е неотменима част от празника, руснаците почти не украсяват домовете си – обикновено празничната украса се изчерпва само с една елха. Подаръците идват чак в новогодишната нощ – на 31 декември – заедно с Дядо Мраз.

„Паяжини“ на елхата в Украйна
И в Украйна подаръците се раздават от Дядо Мраз, но чак на 6 януари. По стар обичай украинците окичват елхите си с украшения, наподобяващи паяжина. Те вярват, че това ще им донесе щастие.

Стара вещица в Италия
В Италия подаръците за празника не се носят от Дядо Коледа, а от стара вещица. Тъй наречената „Befana“ лети от къща на къща, яхнала метлата си, и дарява послушните деца на 6 януари – за Богоявление. А непослушните деца получават от старата жена въглища.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви