Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

30 деца са загинали по пътищата до края на октомври, 1136 са ранените. За същия период на миналата година загиналите деца са с девет по-малко. 23 от 30-те деца са загинали като пътници в автомобилите. Това каза експертът от Агенцията за пътна безопасност Росен Рапчев.

„Най-честата причина да загиват децата по пътищата са, когато са пътници в превозното средство и отговорността на водача да ги обезопаси е изключително важна“, каза той.

Децата между 10 и 17 години са най-уязвимата група. До навършване на 12 години или ръст до 150 см децата винаги трябва да пътуват с обезопасителни системи тип столче, но след това не се поставя правилно коланът, каза Рапчев.

„Като по-малки те седят и се обезопасяват в детските столчета. Но, когато малко повече пораснат, не слагат коланите на задната седалка. Много от хората не знаят, че не само поставянето на обезопасителния колан, но и начина, по който той трябва да бъде регулиран и пристегнат, това също оказва много значение за по- малките вреди, ако настъпи пътнотранспортно произшествие“, посочи още Рапчев.

Експертът препоръчва в зимните месеци да се внимава със скоростта и пътната обстановка. „Нашите деца са в нашите автомобили и нека да ги обезопасяваме и да не се разсейваме, докато шофираме“, заключи той.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви