Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

„Превозът“ на наркотици представлява самостоятелно престъпление, независимо дали е част от организирана престъпна група. Предвиждат се до 10 години затвор. Това разкри за НОВА адвокат Владимир Владимиров, специалист по морско право. Той коментира ситуацията с нашия кораб „Верила“, на чийто борд бяха открити 500 кг кокаин на пристанище в Ирландия.

Корабът не е конфискуван, но е задържан, а екип от специалисти извършват преглед на всички комуникационни средства, включително телефоните на екипажа, уточни Владимиров.

Напълно е възможно по-голямата част от екипажа да не са наясно с ситуацията, свързана с дрогата. Такъв беше и примерът с кораба „Св. Николай“ в Испания. Тогава, за разлика от ирландската полиция, испанците арестуваха целия екипаж и командването на кораба. Някой е трябвало да „спусне“ този товар обратно в момента, това би трябвало да стане със съдействието на някои от екипажа, предположи адвокат Владимиров. 17-те от екипажа не са задържани, а доброволно са дали съгласие да бъдат разпитани. Към момента няма повдигани обвинения, каза още Владимиров.

По думите му това не е самоделно или самоинициатива на някого от екипажа дрогата да бъде контрабандирана. Изправени сме пред изключително неприятен случай, където стойността на дрогата по пазарни цени е над 20 милиона евро, претърсването продължава в момента, каза още той.

Във всички случаи, абсолютно всички ще са разпитани и внимателно ще се констатира къде точно е намерена дрогата. И допълни, че би трябвало ирландските власти да допуснат наши дипломатически представители за информация и контакт.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви