Чехия: 23 декември е ден на национален траур
Чехия: 23 декември е ден на национален траур

Чехия обяви 23 декември за ден на национален траур, след като студент уби 14 души и рани други 25. Това стана в Карловия университет в Прага. Късно вечерта пред Факултета по изкуства, където се разигра трагедията, се събраха студенти, за да запалят свещи и да почетат паметта на загиналите.

Младите хора са в шок и не проумяват какво е мотивирало колегата им. 24-годишният стрелец учи в университета, няма криминално минало, съобщи БНТ. Предполага се, че преди да открие огън в учебното заведение е убил баща си и може би има връзка със смъртта на други двама души, установена миналата седмица.

Според BBC това е една от най-смъртоносните масови стрелби в най-новата история на Европа.

Президентът на Чехия – Петър Павел, изрази „безпомощен гняв“ от загубата на толкова много млади хора, но прикани случаят да не се политизира.

„Призовавам никой да не се възползва от този трагичен инцидент. Той не бива да се използва политически или за да се атакува полицията, както и за разпространение на дезинформация. Призивът ми е към всички. Политици, медии, граждани. Всички, които имат достъп до социални медии, защото това, от което най-много се нуждаем в момента, е сдържаност и сплотеност“, заяви президентът на Чехия Петър Павел.

Психолозите казват, вероятно става въпрос за психическо отклонение. От официалните органи беше съобщено, че не говорим за замислен предварително терористичен акт.

През цялата нощ, полицията в чешката столица продължи да проверява района за поставени експлозиви.

„Операциите на терен продължават в голям периметър. Извършваме проверка за пиротехнически способи – бомби. Щателно обхождаме и други съседни зони. Към този момент не разполагаме с окончателната информация, дори не сме започнали идентифицирането на простреляните. Основен приоритет е да се уверим, че пространството тук е обезопасено и за нас. Все още не са ясни мотивите. Става въпрос за студент с високи оценки, който е бил вдъхновен от подобно ужасяващо събитие в чужбина“, обясни Мартин Вондрасек, ръководител на полицейското управление в Прага.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви