Монтесори

Образователната философия на Монтесори се основава на убеждението, че децата са личности с творчески способности и любопитство, които се нуждаят от практически опит, за да се развиват. С други думи, нашите деца учат най-добре, когато са ангажирани многобройни сетива и използват тялото и ума си, за да изследват света около тях. Ето защо методът Монтесори използва мултисензорни образователни материали, включително мебели Монтесори (известни още като „адаптивни мебели“), за да помогне на децата да учат.

Какво представляват Монтесори мебелите?

Мебелите Монтесори са специално проектирани за мултисензорно обучение. Частите позволяват на децата да развиват активно отношение към предмета, за да открият неговите функции, като същевременно насърчават координацията, фината моторика и аналитичното мислене. По същество този процес подготвя децата за бъдещи задачи, включващи умения за решаване на проблеми и критично мислене.

Мебелите Монтесори, използвани в обучението по този метод, трябва да бъдат изработени от масивна дървесина или дървесни частици с висока плътност, които могат да издържат на изискванията за редовна употреба. Материалите, от които са изработени мебелите Монтесори също така са нетоксични и не съдържат вредни химикали, които могат да причинят проблеми в развитието, когато попаднат върху кожата, устата или очите на детето.

Видове мебели Монтесори, които подпомагат развитието на детето

Използването на мебели Монтесори има много предимства. На първо място, те позволяват на детето да работи с учебни материали, които насърчават развитието на сетивата му. Второ, детето може да развие отлично разбиране за това как функционира светът и да се учи чрез наблюдение и опит. Това са примери за Монтесори мебели, които можете да имате в дома си, за да подпомогнете обучението и развитието на детето си.

Монтесори стол с кубче

Столът куб осигурява удобна, стабилна и безопасна седалка, на която децата да седят, докато играят или учат. Монтесори предлага децата до шестгодишна възраст да използват седалка във формата на куб, тъй като тя е по-ниско от земята и поддържа по-добре гърба им.

Комплект маса и стол Монтесори

Комплектът маса и стол позволява на детето да работи на нивото на масата, за да достига бързо до материалите си. Монтесори определя масите като едни от най-важните елементи в класната стая и дома. Тя подобрява способността на детето да учи по организиран и ефективен начин. Освен това масите позволяват на детето да работи по-независимо, като поставят работата му на достижимо разстояние, вместо да се налага да пълзи по пода за материали. Столовете имат вид, подобен на съвсем обикновените училищни столове, но са проектирани така, че да поддържат детето и да седи самостоятелно.

Монтесори кухненска табуретка

Децата обичат да помагат в кухнята. Тази табуретка позволява на децата да правят това безопасно и ефективно, като същевременно им дава чувство за независимост. Столчето има широка основа, която помага на детето да се чувства сигурно, докато достига високи места. То също така ги насърчава да опитват неща, които иначе не биха могли да изпълнят самостоятелно, като например да почистят или да достигнат нещо от горния рафт.

Детски рафтове Монтесори

Монтесори материалите се използват и се поставят в обсега на детето, за да може то да изследва и планира дейностите си. Това насърчава детето да работи самостоятелно, като се усъвършенства във всичко, към което има интерес. Рафтовете са необходими и за съхранение на книгите, играчките и др. Това е отличен начин то да се научи да организира нещата, защото е в неговата собствена среда.

Има много мебели Монтесори, които можете да закупите, за да подпомогнете развитието на детето си, както и на дома си. Насърчавайте детето си да се включва във възможно най-много дейности и да се впуска в заобикалящия го свят, като използва въображението и творчеството си. Нека се забавляват да учат, да изследват и да създават свои спомени.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви