Булгаргаз - с нов иск срещу ТЕЦ Варна на Доган
Булгаргаз - с нов иск срещу ТЕЦ Варна на Доган

Булгаргаз е завел съдебен иск срещу дружеството „ТЕЦ Варна“ ЕАД, мажоритарна собственост на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Той е в размер на над 3 млн. лв. Сумата е натрупана от неизплатени задължения за доставки на природен газ за времето от март до септември м.г. Както и – от неустойки за забавените плащания. Това става ясно от определение на Варненския окръжен съд, цитирано от dnevnik.bg.

В исковата молба на „Булгаргаз“ се посочва, че компанията е осигурила заявения от „ТЕЦ Варна“ ЕАД годишен капацитет за пренос на 7800 хил. MWh/ден. В конкретния случай претенциите на държавното дружество са за предоставения природен газ за осемте месеца на 2022 г.

За това време ТЕЦ „Варна“ не е използвала предоставения капацитет, но независимо от това дължи възнаграждение за него, без оглед на причините, поради които газът не е бил оползотворен. Това изрично е било договорено в договора за доставка, пише още в исковата молба на „Булгаргаз“.

В края на октомври т.г. Варненският окръжен съд разпореди издаването на изпълнителен лист в полза на „Булгаргаз“ ЕАД с цел събиране на друга, много по-голяма сума, дължима от ТЕЦ „Варна“. Тя е в размер на 35 540 900 лв.

Топлоцентралата, собственост на Доган, трябваше да плати и над 1.5 млн. лв. разноски по делото. „Булгаргаз“ търсеше общо 36.5 млн. лв., но съдът отхвърли искането им.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви