Магазин
Магазин

Цените на пшеница, царевица, слънчоглед са по-ниски в сравнение с декември миналата година. Повечето борсови стоки, особено фуражите, които имат отношение към цените на храните, на световните борси са с 20-30 процента по-ниски.

Това обясни пред БНТ Васил Симов, шеф на Софийската стокова борса.

Над 790 млн. тона пшеница ще се приберат в света тази година, при царевицата ръстът е още по-голям. Не се сбъднаха мрачните прогнози как няма да има зърно заради войната, обясни той.

Реколтата у нас на пшеница е равна с рекорда отпреди 2 години – 6,5 млн. тона, посочи още Симов.

Достатъчно е само 1/3 от рекултата у нас на зърна и фуражи да се изхраним, останалото да изнесем, обясни експертът. Затова цените на храните не се вдигат.

Вдигането на минималната заплата, цената на електроенергията и на горивата обаче влияят, затова не можем да говорим за голямо поевтиняване. Важното е, че няма поскъпване спрямо миналата Коледа, обобщи той.

По-големият проблем е с цените на горивата и у нас, и по света, посочи шефът на стокововата борса. „Драстино поскъпване не бих казал, но много зависи дали ще се разкъса възелът в Червено море и безопасното преминаване на танкерите от там“, коментира Симов.

При петрола по-силен фактор се оказват военните дейстия и политическите конфликти, светът трепери заради едни пиратски набези дали танкерите ще могат да захранват Европа с петролни продукти. Защото сега и ние зависим от тези доставки след решението на руския петрол. Консумацията през зимата заради отоплението е по-висока, напомни той.

Преди 15-20 години петролът е стигал и 150 долара за барел, сега е 80, колкото беше декември миналата година, успокои обаче Симов.

Цената на 16 продукта наблюдава Софийската стокова борса. По отношение на хранителните сме добре спрямо останалите европейски страни, потенциален износител сме. Докато държави като Германия, Италия, Испания са вносител. Но при плодовете и зеленчуците производството ни не е рентабилно, жалкото е, че внесени отвън, излизат по-евтини. А полската ябълка не е с вкуса на българската. И при месо и млечни продукти нашето е по-качествено, но чуждото излиза по-евтино, смята Симов.

Стоим като цяло добре в сравнение с останалите в ЕС, но не използваме големия си потенциал да станем доминант в изхранването на Европа.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви