Българските държавни железници обявиха подписването на договор за поддръжка на 15 електрически магистрални локомотива „Смартрон“ за срок от 9 години. От машините са закупени 10 нови от модерната Siemens X4-E-Lok-D серия 1080 – Smartron, които са на цена от 91,2 милиона лева без ДДС. Те дават възможност за развиване на влакова скорост от 160 км/ч.

Няколко дни след подписването на договора на 14 декември, от БДЖ коментираха за Money.bg, че „със закупуването на новите вагони се осигурява гарантирането на поддържане на подвижния състав в движение, безопасната му експлоатация и отремонтирането му в кратки срокове с одобрен график и осигурени наличности за нуждите на тяхната поддръжка“.

„Това е важна и неизменна част в планирането на осигуряване на годен подвижен състав за обслужване на Графика за движение на влаковете. Първата машина трябва да бъде доставена до 18 месеца след подписването на договора, или през втората половина на 2025 година“.

Плановата техническа поддръжка на един от магистралните електрически локомотиви ще се извършва при достигане на пробег от 900 хил. км и е с обща стойност от над 101,7 хил. лв. без ДДС. „Сименс Мобилити“ ще обучи и определен брой хора, които да могат да обслужват новите придобивки на дружеството.

„Първи основен ремонт ще се прави при достигане на пробег от 1,2 млн. км, като стойността му е над 474,7 хил. лв. без ДДС. Тук влизат материалите, консумативите, резервните части и трудът“, разясняват от БДЖ.

По време на официална церемония в Министерството на транспорта и съобщенията министър Георги Гвоздейков коментира пред медиите, че страната ни трябва да направи всичко възможно, за да навакса изоставянето в железопътния транспорт и да върви в крак с времето.

„Работим в посока упорита модернизация на този транспорт и аз очаквам в близко бъдеще да достигнете нивата на развитите държави в света“, заяви транспортният министър.

Означават ли новите локомотиви наистина по-бързи влакове?

Краткият отговор тук е… не точно. За да имаме високоскоростни влакове е нужна подмяна на голяма част от железопътните линии в страната. Това е инвестиция, която възлиза на мииларди левове. Добрата новина е, че по-бодерните локомотиви все пак позволяват развиване на влакова скорост от 160 км/ч, което все пак е голяма и положителна промяна.

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков прогнозира, че ако до 2027 година се случат всички планирани подобрения на инфраструктурата от София до Бургас с влак ще може да се стигне за около три часа и половина.

Догодина се задава частна конкурениця на БДЖ. Тя е в лицето на пловдивската компания „Пимк“, която получи лиценз за жп превоз на пътници. В момента компанията оглежда възможностите за трасе, по което да пусне новите влакове. Основното е София – Бургас, където по завършени участъци от жп линията са позволени по-високи скорости, а автоматизираното управление на влаковото движение дава по-голяма пропускателна способност.

Решението за издаване на лиценз на частната транспортна компания е от 28 септември и е подписано от транспортния министър Георги Гвоздейков, разбираме от сайта на агенция „Железопътна администрация“.

Средната възраст на подвижния състав на БДЖ е на 40 години. По Плана за възстановяване очакваме нови 70 push-pull държавни влакове, двуетажни такива и електромотриси.

Тези влакове могат да развиват до 200 км/ч и са с капацитет от минимум 300 седящи места. За тях са предвидени максимум 1 200 483 000 лева. Сроковете по процедурата предвиждат доставка до 2026 година.

money.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви