Общинският съвет прие предложението за повишаване на такси и услуги в Бургас. Част от тях са свързани с увеличаване от 30% такса „смет“ и вдигането на цената за платено паркиране от 1 лев на 1,30 лева. Дебатите по докладната продължиха над час и половина и тя в крайна сметка бе приета с 35 гласа „за“, 11 „против“ и 4 „въздържал се“.

Мнозинството съветници в зала се обединиха около това, че вдигането на таксите е закъсняло, неприятно за бургазлии, но наложително. Нужно били още по-крути мерки за паркирането в центъра, като дори се заговори за такса в Синята зона от 2 два лева там или ограничаване на движението на автомобили в определени часови диапазони. Все пак съветниците изказаха мнение, че още е рано за по-драстичните мерки. От опозицията пък останаха недоволни, защото според тях липсва обосновка за голяма част от вдигането на таксите.

Новият зам.-кмет по бюджет и финанси на Община Бургас Станимир Апостолов сподели, че съветниците са задавали много въпроси, а на комисиите и на днешното заседание общинска администрация е отговорила на всички тях.

“ По такса „битова отпадъци“, която не е променяна от 15 години, въпросите бяха свързани не толкова с предложения размер на таксата, колкото времето, от което се предлага и събираемостта на вземанията. Налагането на принципа „замърсителя плаща“ се наложи в публичното пространство от много време, но дори на държавно ниво решение не е взето, а сроковете за въвеждането му продължава да се отлага. Дейността на платеното паркиране стартира през 2010 година и от тогава цената не е вдигана. Заплатата на един контрольор тогава е била 390 лева, а сега 1200 лева. Увеличиха са цените на горивата, а има и скок на разходите за Синята зона. Бургазлии ще плащат по-малко такса „смет“ и по-малко за платено паркиране, отколкото гражданите на София, Пловдив, Варна и Стара Загора“ , каза той.

Допълнение към думите му даде Златина Караиванова , директор на дирекция „Бюджет и финанси“, която каза на съветниците, че ще отговоря като експерт, а не като политик, защото голяма част от изказванията в зала имали такава насоченост.

„В комисиите се постарахме и отговорихме изчерпателно и подробно на въпросите на съветниците. Благодарение на финансовата политика на община Бургас, стриктно спазване на целевия характер на разхода за такса смет и нейното разходване, както и в резултат на преходния остатък, ние се справяхме и успявахме да компенсираме тези разходи, които възникваха и освен това да правим инвестиции. Вдигането на такса „смет“ е трудно решение, но е резултат на дълбоките анализи, които сме направили. Няма как да сравняваме тези 30% в приходната част с разходната от 15,9%. Тези 30% по наши прогнози ще бъдат приблизително 1,950 млн. лева. Ще трябва да дофинансираме изпълнението на тази план сметка и мога да възникнат допълнителни разходи във връзка с променливата ситуация в страната. Това ще финансираме с публичните финанси, т.е. финансите бургаските гражданите, които няма да отидат за инфраструктура, а за това направление. Не съм съгласна с политическите изказвания и съвсем отговорно отхвърлям твърденията, че Община Бургас не е направила обществени обсъждания и не е спазила закона. Община Бургас има приз за прозрачност, а в сайта й всички тези приходи и разходи за такса „смет“ са публикувани. Обект сме на постоянни проверки и винаги стоим финансови стабилни“ ,  заяви тя.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви