Росен Христов:Наша фирма не може да управлява ЛУКойл
Росен Христов:Наша фирма не може да управлява ЛУКойл

„Още, когато беше въведена таксата за транзит на руски газ, коментирах, че това е наша пълна излагация. И няма абсолютно никакъв начин тази такса да бъде събрана. Поддържам своето мнение от самото начало – това никога не е било планувано – да бъде събрана. Целта беше да се вкара „Булгартрансгаз“ във фалит, а след това да се приватизира. В същото време да се направи едно фалшиво балансиране на бюджета, като се покажат някакви приходи от 2,5 млрд., които да оправдаят определени разходи“. Това каза бившият енергиен министър Росен Христов в студиото на „Денят ON AIR“.

Той припомни, че все пак таксата, която е трябвало „Булгартрансгаз“ да плаща, е била прехвърлена на Митниците. „След това стана ясно, че няма как и Митниците да я събират. Оттам беше свалена приходната част в бюджета, докато не дойде времето, в което да бъде изцяло отменена. Щетите обаче са вече нанесени.

Ние сме в изострени отношения и със Сърбия, и с Унгария. Разбира се, и гърците скочиха. Показахме на цяла Европа, че сме неадекватни и че на нас не може да се разчита.

В момента „Булгартрансгаз“ дължи 250 млн. лв. и се търсят счетоводни схеми така, че да не ги дължи“, допълни Христов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му „Булгаргаз“ масово губи пазарен дял в България. „Единствената причина за това може да бъдат конкурентни доставки на газ от Русия, тъй като само от тях газът може да бъде на по-ниски цени от „Булгаргаз“. Очевидно посредниците са на преден план. Това е системна политика на „Продължаваме промяната“.

Те още при предишното си управление докараха посредниците, спряха евтиния газ от „Газпром“, започнаха да купуват по-скъп. Сега вървят подобни схеми така, че държавното предприятие да не може да печели, а да печелят частни фирми“. Това подчерта бившият енергиен министър.

Росен Христов е категоричен, че договорът с „Боташ“ е много важен стратегически: „Боташ“ няма регистрации в България. Ако иска да влезе на българския пазар, отговаряйки на всички условия, би трябвало да го допуснем. „Булгаргаз“ в момента води супер пасивна политика, вместо да търси нови търговски партньори и да продава газ на международните пазари. Това е супер странно, не знам защо го прави, не знам защо министерството не управлява „Булгаргаз“ по подходящия начин.“

Той е на мнение, че „Булгаргаз“ има проблем с кадрите и има нужда от експертна помощ.

„Наша, българска фирма няма капацитет да управлява „Лукойл“

– никой в България не е управлявал рафинерия, това е един много сложен обект, който иска експертиза, която ние никога не сме имали. Тя може да съществува само при стабилен договор за доставка на суров петрол. И наистина говорим за стабилни доставки, без прекъсване, както и да са на конкурентна цена“, добави Росен Христов.

Бившият министър поясни, че при неадекватно управление от печеливш този бизнес може да стане губещ.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви