Корабът
Корабът "Руен" е кр ай бреговете на Сомалия

Корабът „Руен“ – български, но плаващ под малтийски флаг, става край бреговете на Сомалия. Това поражда опасения за допълнителна нестабилност за глобалното корабоплаване, докато атаките ескалират в Червено море. Съобщението е на източници от морската сигурност

За последен път корабът „Руен“ е обозначил позицията си край бреговете на Сомалия в понеделник в 18.10 по Гринуч (20.10 часа българско време),

според данни от компанията за проследяване на движението на кораби и морски анализи MarineTraffic, цитирани от Ройтерс.

Британската компания за морска сигурност Ambrey съобщи, че корабът е достигнал на 17 декември девет мили от брега на Бандар Муркайо в сомалийската провинция Пунтланд на брега на Аденския залив и не е променял местоположението си от вчера насам.

Кораб на испанските военноморски сили беше изпратен в петък към плаващия под малтийски флаг кораб „Руен“, за който се смята, че е бил отвлечен.

„Това беше оценено като вероятно първото отвличане на търговски кораб от сомалийски пирати след танкера ARIS 13 през 2017 г. Ambrey оценява, че събитието вероятно е отчасти следствие от политическата нестабилност в Пунтланд“, посочиха от Ambrey и допълниха: „Съществува възможен криминален и опортюнистичен риск“.

Военноморските сили на Европейския съюз EUNAVFOR заяви в понеделник за Ройтерс, че са в „тясно сътрудничество с местните власти в Сомалия“, добавяйки, че „координират усилията за цялостно проследяване и споделяне на информация“.

„Когато има нестабилност в Пунтланд, това очевидно дава повече пространство за действие на потенциални пирати или банди. А Пунтланд сега е свидетел на период на нестабилност поради изборни спорове“, каза Николъс Делоуни, директор на проекта за Източна и Южна Африка в независимата Международна кризисна група.

В транспортна индустрия има опасения, че може да има разпространение на атаки от други групи на фона на нарастващите нападения на подкрепяните от Иран хуси от Йемен срещу търговски кораби в Червено море в подкрепа на палестинската ислямистка групировка „Хамас“ във войната ѝ срещу Израел в Газа, казаха източници от корабоплаването.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви