Нострадамус - предсказания за 2024 г.
Нострадамус - предсказания за 2024 г.

Със сигурност ще се изненадате, затова заострете внимание! Отново е декември и новинарските издания по целия свят се надпреварват с публикации на тема какво е предсказал астрологът от XVI век Нострадамус за следващата година. Джеймс Фелтън от популярния сайт iflscience.com с усмивка коментира манията на журналистите да търсят истини в неясните текстове на пророка.

Миналата година предсказанията включваха всичко – от бедствие на Марс до „небесен пожар в кралската сграда“, което привържениците на Нострадамус изтълкуваха, че метеор може да подпали Бъкингамския дворец и да принуди краля да живее в един от многото си други дворци, замъци или вили. Тази година таблоидите ни плашат, че несбъднатите предсказания ще се материализират като към тях се добавят глобални бедствия и война с Китай.

Който иска може да се тревожи, няма лошо, но нека припомним, че Нострадамус е предсказал, че светът ще свърши през 1999 г. Ето какво ни е подготвил то за 2024 г., 25 години след апокалипсиса, обявен от самия него.

Война с Китай

Някои издания твърдят, че Нострадамус е предсказал предстояща война с Китай въз основа на пасаж, в който се казва, че „червеният противник ще побледнее от страх.

Ще изплаши великия океан.“ „Анализаторите“, споменати от JPost, казват, че страните от НАТО могат да се включат, потенциално завършвайки с тотална война, което е повече от великодушно тълкуване на неназован червен противник, изглеждащ малко остър.

Крал Чарлз е уволнен
Изглежда, че крал Чарлз може да не се наслаждава дълго на новата си роля. Един пасаж в дългите и умишлено неясни творби на Нострадамус се отнася до „краля на островите“, който е „прогонен със сила“. Друг пасаж гласи: „скоро след това [една катастрофална война] нов крал ще бъде помазан/Който за дълго време ще успокои земята“. Това също се тълкува като отнасящо се до крал Чарлз, който очевидно ще има напрегната година да успокои Земята, преди да бъде изгонен от двореца си за това.

Какво наистина е предсказал за 2024 г.
Абсолютно нищо. Страхотното в предсказването на бъдещето е, че колкото по-неясни сте, толкова по-прави може да сте за по-голям брой теми. Ето защо хороскопите не казват неща като „изхвърлете това болонезе, което направихте във вторник, може да изглежда добре, но ви чака цунами от диария“, вместо това избират изречения като „Слънцето в хармоничен аспект ще ви накара да изпитате големи промени“, което е толкова неясно, че можете да прочетете всичко в него и наистина е безполезно при ситуацията с диария.

Размити строфи, които се отнасят за всичко и за нищо

Нострадамус е бил особено добър в създаването на витиевати текстове,

които могат да бъдат толкова свободно тълкувани, че практически винаги да съвпаднат с някое реално събитие все едно от коя епоха. Това е известно в науката като „постдикции“. Вие не бихте могли да познаете какво е предсказвал преди събитието да се случи, но след събитието можете да намерите пасаж, който звучи абсолютно реалистично и ви кара да мислите, че пророкът го е знаел през цялото време. И дори тогава строфите му не са достатъчно точни.

Например, пасаж, който се рекламира като предсказващ възхода на Хитлер, по никакъв начин не би ви предупредил за самия Хитлер: „От дълбините на Западна Европа, Малко дете ще се роди от бедни хора, Този, който с езика си ще съблазни голяма войска; Славата му ще расте към царството на Изтока“. Ако го прочетете предварително, може би бихте предположили, че той е имал предвид, че някой известен ще се роди в Западна Европа, но това е всичко. След като Хитлер се издигна на власт, хората решиха, че той трябва да е имал предвид Хитлер, и отново обявиха Нострадамус за невероятен магьосник, бълващ предсказания, въз основа на невероятно неясен пасаж.

За следващата година, както и всяка друга, Нострадамус не предсказва нищо.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви