Ще има ли снежна Коледа

Седмицата преди Коледа започва без валежи, с много слънце и с повишаващи се температури. От понеделник до сряда страната ни попада под влиянието на антициклон с мъгли и ниска облачност в часовете призори в котловините, низините и покрай водоемите.

В първите два дни понижена видимост ще има на по-малко места в южната половина на страната, докато в сряда това ще се случи и в Дунавската равнина.

След разкъсването на мъглите дните ще са слънчеви и по-топли от нормалното за сезона – дневни температури в понеделник – 8-13 градуса, а в сряда – до 15 в Предбалкана, Лудогорието, Югоизтока, по Черноморието и по долината на река Струма.

В края на работната седмица очаква леко захлаждане. Още в четвъртък облачността ще се увеличи, а в периода петък-събота ще премине фронт с валежи от дъжд в равнините и сняг по планините на Западна и Централна България.

В дните около Коледа ще е ветровито, но с вятъра ще нахлува по-топъл въздух. Бъдни вечер и Коледа ще са с дневни температури, близки до 15 градуса в Дунавската равнина, на югоизток, по Черноморието и в долината на река Струма. Предварителните прогнози са за променлива облачност, с малка вероятност за валежи в планините и отделни райони около тях.

Между Коледа и Нова година времето ще се запази относително спокойно – с динамична облачност и минимални изгледи за валежи. Температурите ще останат над обичайните за сезона и отново в някои райони термометрите ще се показват до 14-15 градуса.

В последните дни на календарната 2023 година вероятността за валежи ще се повиши. От запад ще нахлуе по-студен въздух, а в Средиземноморието ще се оформи зона с ниско налягане. Ще има захлаждане с валежна обстановка, но с по-голяма вероятност това ще се случи след празниците в първата седмица на Новата 2024 година.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви