Зеленски: Замразените руски активи - за нас
Зеленски: Замразените руски активи - за нас

Украинският президент Володимир Зеленски изрази увереност, че ЕС ще продължи да предоставя финансова подкрепа на страната му и отново настоя замразените руски активи да се използват за възстановяването на Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Евросъюзът в четвъртък се съгласи да започне с Украйна и Молдова преговори за присъединяването им, но унгарският премиер Виктор Орбан наложи вето на пакета от помощи за Украйна в размер на 50 милиарда евро.

„Процесът на преговори няма да бъде лесен, но най-важното е, че исторически сме взели решение в полза на едно нещо: Украйна винаги ще бъде част от нашия общ европейски дом“, каза Зеленски в тазвечерното си видеообръщение.

Основният фокус на изказването му беше върху въпроса за евентуалното изземване на замразените руски активи и използването им за възстановяването на опустошената от войната страна. „Активите на терористичната държава (Русия) и нейните съюзници трябва да бъдат използвани в подкрепа на Украйна, за да се защитят животи и хора от руския терор. Това ще бъде справедливо“, подчерта Зеленски.

ЕС замрази руски активи на стойност над 200 млрд. евро, като по-голямата част от тях се намират в Белгия, отбелязва Ройтерс.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви