Орбан пак спира помощта за Украйна
Орбан пак спира помощта за Украйна

Лидерите на страните от ЕС бяха оставени да обмислят начини за да спрат Виктор Орбан да прекъсне подкрепата на Брюксел за Киев, заявиха официални лица и дипломати, след като унгарският лидер прояви неотстъпчивост по отношение на помощта за Украйна и това отбеляза нов спад в отношенията му с блока.

На срещата на върха на лидерите на ЕС в Брюксел в четвъртък Орбан неочаквано отстъпи по преговорите за присъединяване, след като беше убеден от Германия канцлера Олаф Шолц да напусне залата и да иде да пие кафе, като на практика се въздържа от гласуване след като в продължение на седмици даваше знак, че ще се противопостави на всяка стъпка за започване на преговори.

Няколко часа по-късно обаче той провали празника на Киев – и зарадва Кремъл, като наложи вето на четиригодишната финансова помощ в размер на 50 млрд. евро.

Дори по стандартите на Орбан това беше едно колебливо представяне, което подведе партньорите му. Отказът му да потърси компромис по ключов за сигурността на ЕС въпрос разтревожи дори онези, които от години са в спор с него.

Даниел Хегедюс, старши научен сътрудник в мозъчния тръст German Marshall Fund, заяви: „Това беше най-ниската точка за ЕС и нов връх на ескалацията.“

През по-голямата част от 13-те си години на власт Орбан използваше антагонистичните си отношения с ЕС, за да привлече избирателите си и да издейства финансови отстъпки от Брюксел.

Сегашното му недоволство срещу Брюксел е спирането на финансирането в размер на 20 млрд. евро поради опасения, свързани с върховенството на закона и основните права, но служителите на ЕС се стремят да ограничат възможностите му да осуетява дневния ред на блока.

През 2019 г. Орбан стартира кампания с билбордове срещу ЕС, в която изобрази тогавашния председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер като марионетка на родения в Унгария милиардер филантроп Джордж Сорос. Предвид изборите за Европейски парламент, които ще се проведат през юни, наскоро по улиците на Будапеща отново се появиха подобни плакати, на които Урсула фон дер Лайен, наследникът на Юнкер, е изобразена с Алекс Сорос, син на филантропа.

Дългогодишен евроскептик и самопровъзгласил се за „нелиберален демократ“, той игра твърдо на няколко предишни срещи на върха, като обеща да блокира бюджета на ЕС от 1,8 млрд. евро и фонда за възстановяване от пандемии през 2020 г. или пакета от 18 млрд. евро за помощ на Украйна преди година, но след това се оттегли.

Но в навечерието на срещата на върха миналата седмица лидерите на ЕС не успяха да разберат какво точно иска хитрият лидер. Дали изпълняваше волята на руския президент Владимир Путин, или се опитваше да принуди Брюксел да освободи замразени средства?

Ден преди лидерите на ЕС да се съберат в Брюксел, Комисията се съгласи да отпусне 10 млрд. евро от замразените средства на Унгария с аргумента, че тя е въвела реформи, засилващи независимостта на съдебната система.

Служители на ЕС заявиха, че отстъпката се основава на заслугите, но моментът е бил полезен.

Орбан и неговите съюзници многократно са заявявали, че противопоставянето му на помощта за Украйна не е свързано с финансирането на Унгария от ЕС. Но с наближаването на края на срещата на върха в петък той най-накрая назова цената си: изплащане на оставащите 20 млрд. евро от фондовете.

„Това е чудесна възможност за Унгария да даде ясно да се разбере, че трябва да получи това, което заслужава“, заяви Орбан пред унгарското обществено радио. „Не половината или една четвърт, а всичко. Искаме справедливо отношение и сега имаме добър шанс да го постигнем.“
Унгарският лидер също така посочи, че все още разполага със 75 възможности да блокира процеса на присъединяване на Украйна, тъй като всеки етап изисква единодушното одобрение на членовете на ЕС. Допълнително усложняване на ситуацията предизвиква фактът, че през юли Унгария поема шестмесечното ротационно председателство на блока, което е още един потенциален източник на влияние.

Всяко по-нататъшно отпускане на средства обаче вероятно ще срещне твърда съпротива. Евродепутатите се нахвърлиха върху Комисията заради плащането на 10 млрд. евро миналата седмица. „Това е изнудване. Нищо друго“, заяви Даниел Фройнд, германски зелен евродепутат, в X.

Останалите 20 млрд. евро, дължими на Унгария, се задържат по отделна процедура – нов механизъм за „условност“,

който дава на Брюксел лостовете, от които се нуждае, за да отмени нарушенията на принципите на правовата държава и демокрацията. Според официални лица отстъпването пред Будапеща би накърнило сериозно доверието в нея.

Някои длъжностни лица обмислят повторното активиране на т.нар. наказателна процедура по член 7 за нарушения на принципите на правовата държава, която може да доведе до спиране на правото на глас. Тя може да бъде блокирана от друга държава членка, но смяната на правителството в Полша означава, че Унгария вече няма гарантиран защитник. Все пак много държави са притеснени от използването на това, което по същество е най-голямото оръжие на ЕС, срещу държава членка.

Вместо това, според официални лица, приоритетът е да се убеди Орбан да се откаже от финансирането, като ясно се посочи това, което един от тях определи като „пълната цена“ на неговата изолация. Ако това се провали, останалите 26 държави членки на ЕС могат да сключат самостоятелно споразумение, което обаче ще отнеме време и ще бъде само краткосрочно решение.

„Може би Унгария може да създаде повече проблеми“, каза трети високопоставен служител на ЕС, присъствал на срещата на върха. „Може би Унгария може да ни принуди да използваме няколко различни инструмента. Но в крайна сметка Унгария не може да ни спре да предоставяме пари на Украйна“. „Той не е марионетка на Путин, както някои може би си мислят. И мнозина го мислят“, добави служителят.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви