Асоциацията на инкаминг агенциите в България изразиха недоволството си, че ДДС-то за тях става отново 20% от 1 юли догодина.

„Негативно ще се отрази. България е като продукт, който се състезава на международния пазар. В Европа огромна част от страните, членки на ЕС, които отчитат туризма като структуроопределящ бранш, имат такива данъчни облекчения на ДДС-то, тъй като по този начин техният продукт става по-конкурентен на пазара на който той се състезава“, каза Димитър Балтов от обединение „Бъдеще за туризма“ за „България сутрин“.

Депутатите приеха обаче ДДС-то за ресторантьорите да остане 9% за още една година, като според госта двата бранша се третират по различен начин.

„Може би за депутатите ресторантьорският бранш е по-важен от този на туризма, въпреки че нашият вкарва пари в икономиката на България в много сектори, не само в собствения“, поясни Балтов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По негови думи вдигането на ДДС-то ще доведе до загуби в бранша и до повишаване на цените в сектора.

„Логично е да има оскъпяване, тъй като данъците ще станат по-високи. Истината е, че частично беше уважен аргумента с това, че вече има пакети, които са продадени и увеличението ще е от юни месец. Това също не е много логично, тъй като ценообразуването за цялата година вече е направено. По средата на годината няма как да вдигнем пакетите“, разясни Балтов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви