Съдът иска основание за демонтаж на ПСА
Съдът иска основание за демонтаж на ПСА

Административният съд-София град е разпоредил в еднодневен срок Областната администрация да представи данни за основанието на извършените действия по демонтиране на бронзовите фигури на Паметника на Съветската армия. Съдът  потвърди това за БТА чрез пресцентъра си.

Разпореждането на съда е от 13 декември по дело, образувано по жалба на Гражданска платформа „Изправи се.БГ“ с искане за преустановяване на процеса по демонтаж.

Работата по демонтирането на Паметника на съветската армия продължава и днес. Процесът започна на 12 декември. Това бе обявено от областния управител на София-град Вяра Тодева. Тя обясни, че следващите стъпки са демонтираните фигури да бъдат сортирани, описани и извозени до мястото, на което ще бъдат съхранявани. След което се планира възлагането на обществена поръчка за самата реставрация.

Областният управител припомни, че паметникът не е реставриран 70 години. По думите ѝ затова е възложено обследване, което е показало, че има сериозни пукнатини във фигурите. Вяра Тодева допълни, че след реставрацията фигурите ще бъдат изложени на подходящо място в Музея на социалистическото изкуство, като се обследва и нов терен за тях.

Във връзка с демонтажа, на основание писмо от областния управител, от Столичната дирекция на вътрешните работи обявиха, че в района ще има засилено полицейско присъствие, докато трае процесът. В пространството около паметника са изградени контролно-пропускателни пунктове и са сложени ограждения.

Вчера областният управител на София обясни, че планът за демонтажа на фигурите и барелефите на Паметника на Съветската армия е разчетен за 59 дни. Разчетите показват, че демонтажът ще струва 260 000 лева, които включват всички дейности, включително и осигуряването на охрана за следващите 12 месеца, добави Тодева.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви