Орбан удари по масата, Денков махна таксата
Орбан удари по масата, Денков махна таксата

България е била принудена да премахне наложената такса за транзит на руски газ към Унгария и Сърбия, тъй като унгарският премиер Виктор Орбан е заплашил, че ще наложи вето на влизането ни в Шенген.

Това призна премиерът Николай Денков на влизане на заседанието на европейските лидери. Ще преговаряме за сухопътните граници, каза премиерът в отговор на въпрос за стратегията ни по отношение на Шенген:

„Подготвили сме вече предложения. Тази сутрин го видях, ще го изпратим на Австрия. Разбира се, ще използваме и Европейската комисия като медиатор в тези преговори, така че продължаваме. От всички има желание да се продължи този разговор, така че ще използваме днес и утре да преговаряме“.

Запитан дали България е била принудена да отстъпи от въвеждането на транзитната такса за руски газ към Унгария, премиерът отговори:

„Това, което не искаме, е да оставаме заложници на решения, които нямат общо с общата логика на развитие на Европейския съюз, така че това, което се опитваме да избегнем, е необходимост отново да влизаме в решение на Европейския съвет, което изисква единодушие.

Унгария изпрати официално, макар и на ниско ниво, съобщение, че, ако не бъде махната таксата, те ще наложат вето на Шенген. Така че решихме, че няма нужда да рискуваме в този момент с, как да кажа, важни, но все пак не са решаващи стъпки по отношение на Шенген“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви