Едночасова предупредителна стачка провеждат днес структурите на Агенция за социално подпомагане в Бургас. Така те се присъединяват към колегите в страната. Служителите са на работните си места, но не обслужват граждани в между 10:00 и 11:00 часа.

Исканията на работещите са:

30% увеличение на разходите за заплати с приемането на бюджета за следващата година;

Осигуряване на средства за защита и корекция на зрението на работниците и служителите на АСП;

Актуализация размера на средствата за представително работно облекло;

Промяна на Класификатора на длъжностите в администрацията съдържаща преобразуване на правоотношенията на социалния работник от трудови в служебни и минимално изискване за образователна степен при назначаване – бакалавър.

Работата ни се увеличи в пъти през последните години, както и обхватът на подпомагане. Редно е да бъдем справедливо оценени и достойно възнаградени за работата, която вършим. Линията на бедност се вдигна, което значи и повече социално слаби. Обхванахме онлайн обучението и бежанците, които подпомагане“ , сподели Красимира Минчева.

По изчисления на Синдикат на административните служители „Подкрепа“ е необходимо да бъдат осигурени средства в размер на 39,6 милиона лева и именно такъв ресурс служителите настояват да бъде осигурен в ЗДБРБ за 2024-та.

Не по-малко важно е след осигуряването на необходимите средства те да се разходват за нарастване на основната заплата на всички служители на АСП по съгласуван с и одобрен от синдикалните организации механизъм.

Считам, че исканията на колегите ще бъдат удовлетворени и ние ги подкрепяме„, каза от своя страна Атанаска Кръстева, председател на стачния комитет СРС Подкрепа – Бургас.

Ето какво споделят още от КТ Подкрепа:

Надали има нужда да обръщаме внимание колко ключова за българското общество е Агенция за социално подпомагане – това е институцията, която е натоварена с нелеката задача да се грижи за най-уязвимите групи от нашето общество, а работещите в агенцията са не само утвърдени професионалисти, но и хора с големи сърца.

В АСП работят над 4600 души, които ежедневно, ежечасно и ежеминутно изпълняват своето професионално, но и чисто човешко призвание – грижат се за нашите съграждани в нужда!

Унизително е социалните работници, чийто ангажименти нарастват постоянно през последните години, да получават възнаграждения, които са близки до минималната работна заплата! Настояваме за справедлива оценка на техния труд.

 Работещите в Агенция за социално подпомагане ще отстояват исканията си до край и в случай, че не бъдат чути ще преустановят работа и ще обявят безсрочни стачни действия!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви