Ново провило за шофьорски книжки
Ново провило за шофьорски книжки

Европейската комисия прие ново правило за обучението на шофьорите. То предвижда възможност чрез няколко допълнителни часа кормуване и изпит да се получава шофьорска книжка за МПС с ръчни скорости. Това е за водачи, които вече имат свидетелство за управление на автомобил с автоматични.

Категорично това обучение не е достатъчно. Разликите в шофирането на кола с ръчни и автоматични скорости са много големи, посочи Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики пред БНР.

Тя прогнозира, че промяната няма да влезе в сила у нас от следващата година. Тенденцията е да се върви към повече автомобили с автоматични скорости, но все още голяма част от автопарка е с ръчни скорости, отбеляза Диана Русинова.

Според нея взелите книжка за автоматик следва да карат само автоматик, защото другото ще им даде фалшива увереност, че щом са взели книжка за ръчни скорости, могат да управляват.

Относно възможността шофьорска книжка да се получи на 17-годишна възраст Русинова също изрази сериозни опасения. По думите ѝ нарастващият брой ПТП с участие на млади водачи показва, че у нас дори 18-годишната възраст не е подходяща и „трябва да има временни книжки, много сериозен контрол“.

Експертът определи като притеснително приетото за водачите над 70-годишна възраст и изрази резерви. Като много съществена разлика, която повечето по-възрастни водачи изобщо не знаят, тя посочи това, че след 1999 г. пешеходецът вече е с предимство и на двата вида пешеходни пътеки.

По темата с екостикерите на предното стъкло на автомобилите Русинова каза, че това е „конкретна кампания, която се води от конкретна политическа партия“ и изрази предположения, че може да имат „финансов интерес да бъде унищожена тази система и на нейно място да бъде поставена нова“.

„Пробутва се евтината версия, че по регистрационния номер може да се контролира“, изтъкна тя и подчерта, че зад екостикера стои цяла система.

6 КОМЕНТАРИ

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви