Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) одобри втория преглед на Механизма за разширено финансиране за Украйна. Това проправя пътя за следващия транш от 900 милиона долара.

Това съобщи в понеделник премиерът на Украйна Денис Шмигал, цитиран от УНИАН. Той добави, че МВФ отбелязва постиженията на Украйна в изпълнението на програмата и реформите, въпреки войната.

„Украйна изпълни всички условия за законодателни инициативи за подобряване на Бюджетния кодекс, затягане на данъчната политика, антикорупционни мерки и други подобни“, подчерта Шмигал.

Той добави, че програмата по механизма за разширено финансиране за Украйна като цяло предвижда отпускането на 15,6 милиарда долара за 4 години за поддържане на икономическа стабилност и възстановяване на държавата.

МВФ наскоро промени прогнозата си за растеж на украинската икономика, като я подобри до 4,5% до края на тази година. Трябва да се отбележи, че когато беше одобрена първата ревизия на програмата, беше оценен в диапазона от 1% до 3 процента.

През октомври МВФ създаде специален фонд за подкрепа на реформите в Украйна, наречен Ukraine Opportunity Fund. Ръководителят на Националната банка Андрей Пишни съобщи, че фондът вече е получил 14 милиона долара от дарители.

Припомняме, че по-рано през декември МВФ предупреди, че Украйна ще се нуждае от поне 42 милиарда долара външна подкрепа през 2024 г., за да осигури финансова и външна икономическа стабилност.

Подкрепата на международната общност, включително Европейския съюз (ЕС), САЩ и Г-7, както и международните финансови институции, е необходима, за да се върне страната на пътя на фискалната и външната стабилност, отбеляза представителят на фонда.

Украинската икономика продължава да демонстрира изключителна устойчивост. Перспективата е изключително несигурна, но е устойчива, подчерта МВФ.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви