Ливанската шиитска организация „Хизбула“ и базираното в Газа радикално палестинско движение „Хамас“ могат лесно да си набавят каквото и да е оръжие, от което се нуждаят, от Украйна чрез незаконни покупки. Това заяви иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахян, цитиран от ТАСС.

„В миналото – ще бъда абсолютно откровен с Вас – ние предоставяхме всякакъв вид подкрепа на „Хизбула“, „Хамас“ и „Ислямски джихад“, като вземахме предвид както международното право, така и условията за конфронтация с окупатора (Израел – б.р.)“, посочи той на форум в Доха в отговор на въпрос относно подкрепата на Техеран за тези организации.

„Ако ме питате откъде могат да се снабдят с оръжие, то един от черните пазари, откъдето могат да го набавят, е Украйна. Много лесно, без особени усилия те могат да получат каквото им трябва в Украйна“, подчерта иранският първи дипломат.

По негови думи „Хизбула“ и „Хамас“ в момента „могат да произвеждат необходимите оръжия“ сами.

Напрежението в Близкия изток избухна на 7 октомври, след като бойци от „Хамас“ предприеха изненадваща атака срещу Израел, като убиха много жители на кибуците близо до границата с Газа и отвлякоха над 200 израелци, включително жени, деца и възрастни хора.

„Хамас“ твърди, че нападението е в отговор на агресивните действия на израелските власти срещу джамията Ал-Акса на Храмовия хълм в Стария град на Йерусалим.

Впоследствие Израел обяви пълна блокада на ивицата Газа и започна бомбардировки срещу анклава и някои райони в Ливан и Сирия и предприе сухопътна операция срещу „Хамас“.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви