Нискобюджетно пътуване

Лошото състояние и належащите ремонти на ключови отсечки от републиканската пътна мрежа в Странджа бяха тема наскоро на  актуално питане питане на  Даниела Божинова, народен представител оат Бургаски избирателен район. Във въпроса си към Министъра на регионалното развитие Андрей Цеков тя попита ще се правят ли инвестиции в ремонти и поддръжка на следните отсечки:

  • III-907 от път 11-99 Царево – Малко Търново, на 4 км от с. Визица до пътен кантон „Босна“ (25.5 км)
  • III-908 „Босна“ – с. Варовник – „Вълчаново ханче“ на Елховския път II-79 (39 км)
  • III-795 „Вълчаново ханче“ – Карнобат (56.4 км).

Значението на тези отсечки на единствена връзка между  Източна и Централна Странджа планина прави доброто им състояние особено важно. Божинова посочва във въпроса си, че до преди 15 години именно по тези пътища минава част от трафика за Южното Черноморие и че те представляват единствената най-близка пътна връзка между трите КПП за Турция, както и служат за подход към магистрала „Тракия“.

Народният представител изтъква, че лошото състояние на пътищата е огромна спънка за местните хора, за тяхната мобилност и поминък и че  нерешеният инфраструктурен проблем има дългосрочни последици за обезлюдяването на странджанския край.

В отговор на въпроса на д-р Даниела Божинова министър Цеков потвърди, че и трите отсечки, по които минава трафикът в района на Странджа, са включени в ремонтната програма на Агенция „Пътна инфраструктура“ за периода 2023 – 2026г., в това число близо 25 км от път III-907 (Маринка – Звездец, над 39 км от републикански път III-908 (Маринка – Звездец) и три участъка от III-795 (Болярово – Средец) с обща дължина 42,5 км.

Целият отговор на министъра вижте тук https://parliament.bg/bg/topical_nature/ID/57686

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви