На всички ни се е случвало да се отпуснем след тежък ден с чаша алкохол в ръка, след което да се отправим към леглото за така необходимата почивка. И макар да смятаме, че питието ще ни отпусне и ще ни помогне да заспим, науката е на друго мнение и препоръката е по-скоро да избягваме тази комбинация.

Според ново изследване, чаша алкохол преди лягане може само да ни направи замаяни, дехидратирани и евентуално да ни донесе главоболие. Заблудени от седативния ефект на градусовите напитки, ще си легнем с идеята, че ще починем добре.

Но истината е, че учените наблюдават нарушенията в REM фазата на съня, която се характеризира с бързо движение на очите. Това е най-дълбоката от всички общо четири, през които преминаваме всяка нощ, и е най-важната за ефективното възстановяване на тялото и мозъка.

А когато си пийнем преди лягане, има голяма вероятност да се събудим през нощта, точно по време на REM фазата, с което да развалим пълноценната си почивка и на следващата сутрин да не се чувстваме достатъчно отпочинали.

Това събуждане се дължи на процеса на метаболизиране на алкохола, който нарушава съня. След като се абсорбира в кръвта от стомаха и тънките черва, той се преработва бавно през цялата нощ. Това води и до дехидратиране на организма, което също ни кара да се чувстваме уморени дори след достатъчно часове в леглото или пък да се събудим с главоболие, предава Daily Mail.

Други нежелани среднощни ефекти от консумацията на алкохол преди лягане са прекомерно потене, хъркане и често ходене по малка нужда. Редовната консумация на алкохол пък може да доведе до хронично безсъние, което води след себе си редица здравословни проблеми.

А още по-лошото е, че организмът ни свиква да очаква алкохол и да не може да заспи без него, въпреки че сънят след това е некачествен. И така лесно влизаме в омагьосан кръг, изходът от който е да станем въздържатели или поне да си оставим няколко часа между последното питие и лягането.

lifestyle.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви