Хънтър Байдън застава пред съда
Хънтър Байдън застава пред съда

Хънтър Байдън е обвинен по продължителното разследване на Министерството на правосъдието на неговите данъци – второто наказателно дело, което специалният прокурор Дейвид Вайс заведе срещу сина на президента Джо Байдън, предаде CNN.

Обвиненията обхващат девет пункта, включително неподаване и плащане на данъци; избягване на оценка; и фалшива или измамна данъчна декларация.

Според екипа на специалния прокурор, Хънтър Байдън „е участвал в четиригодишна схема за неплащане на поне 1,4 милиона долара“ данъци, които дължи от 2016 до 2019 г. Въпреки че в крайна сметка Хънтър Байдън е платил данъците си от 2018 г., прокурорите твърдят, че той включвал „фалшиви бизнес удръжки, за да избегне начисляването на данъци, за да намали значителните данъчни задължения, пред които е бил изправен“.

Прокурорите също така твърдят в обвинителния акт, че той „подкопава процеса на удържане на данъци на собствената си компания“, като изтегля милиони долари.

Хънтър Байдън „похарчи милиони долари за екстравагантен начин на живот, вместо да плаща данъчните си сметки“, се казва в обвинителния акт.

Адвокатът на Хънтър Байдън, Абе Лоуел, каза в изявление, че „въз основа на фактите и закона, ако фамилията на Хънтър беше различна от Байдън, обвиненията в Делауеър, а сега и в Калифорния, нямаше да бъдат повдигнати“.

„Първо, прокурорът на САЩ Вайс се поддаде на републиканския натиск да повдигне безпрецедентни и противоконституционни обвинения за притежание на оръжие. Сега, след пет години разследване без нови доказателства – и две години след като Хънтър плати изцяло данъците си – прокурорът на САЩ повдигна девет нови обвинения, след като само преди месеци се съгласи да разреши този въпрос” — продължи той.

Министерството на правосъдието заяви, че Хънтър Байдън може да получи максимум 17 години затвор, ако бъде признат за виновен по обвиненията.

Делото беше близо до разрешаване през юли, когато споразумението за признаване на вината се разпадна. Новото данъчно дело произтича от доходоносните задгранични бизнес сделки на Хънтър Байдън – включително участието му в украинската енергийна компания Burisma и китайски фонд за частни инвестиции – които са в центъра на разследването за импийчмънт на Джо Байдън от републиканците в Камарата на представителите.

Сега президентът ще води кампания за втори мандат в Белия дом и ще се бори с намеренията на републиканците за импийчмънт, докато синът му се бори да избегне затвора по две наказателни дела.

Според съдебните документи от вече несъществуващото споразумение за признаване на вината, Хънтър Байдън многократно е пропускал сроковете, за да плати федералните си данъци навреме и в крайна сметка е дължал около 2 милиона долара на правителството. Той плати парите през 2021 г., със заем от приятел.

Федералните прокурори проверяват финансите на Хънтър Байдън от 2018 г., а назначеният от Тръмп американски адвокат Дейвид Вайс беше назначен за специален прокурор през август.

Разследването изглеждаше приключило това лято, когато Хънтър Байдън се съгласи да се признае за виновен за две данъчни престъпления и прокурорите препоръчаха да не лежи в затвора. Те също се съгласиха, че обвинението за притежание на оръжие ще бъде оттеглено след две години, ако той остане настрана от правни проблеми.

Но и двете предложени сделки се провалиха след проверка от федерален съдия. Вайс отправи към Хънтър Байдън през септември три обвинения, свързани с покупката му на пистолет от магазин в Делауеър през 2018 г. в момент, когато прокурорите твърдяха, че той е употребявал наркотици. Той не се призна за виновен по делото за притежание на оръжие и неверни показания.

Адвокатите на Хънтър Байдън по-рано обвиниха Вайс, че се „поддава на политически натиск“ от републиканците и казаха, че действията му „представляват сериозна заплаха за нашата система на правосъдие“.

Хънтър Байдън направи милиони долари от сделки с частен капитал, корпоративни консултации и правни такси в Украйна, Китай, Румъния и други страни.

По-рано прокурорите казаха, че той е имал пари да си купи луксозни стоки като автомобил Porsche и е бил предупреден за надвисналите му данъчни сметки от счетоводители и сътрудници – но въпреки това е пропуснал крайните срокове.

Републиканците в Камарата на представителите се фокусираха върху много от тези задгранични сделки като част от собствените си проучвания. Те откриха някои доказателства, че Хънтър Байдън е използвал позицията на баща си, за да печели пари. Но тяхното разследване за импийчмънт до голяма степен се основава на техните недоказани твърдения, че Джо Байдън е участвал в корупционни бизнес сделки със сина си.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви