В академичните среди възрастта носи определен авторитет. Това се отнася както за отделните учени, така и за цели университети. В Западна Европа най-старите висши училища имат многовековна традиция. За съжаление, България изпуска няколко века от развитието си по време на турското робство, но веднага след Освобождението започва и създаването на нови образователни институции. Нека да видим кои са най-старите сред тях:

1. Национален военен университет “Васил Левски” – 1878 година
Не очаквахте класацията да започне с това, нали? Хората често пропускат тази институция, когато говорим за университетите у нас. НВУ получава настоящия си статут през 1924 г., но университетът е висшето учебно заведение с най-дългата история в България, тъй като се явява продължител на Военното училище, основано в Пловдив през 1878 г.

От 1958 насам е базирано в старата столица Велико Търново, но интересното е, че хората и до днес често го наричат със старото му име – “Военното училище”. Освен в Търново, университетът има факултети и в Шумен и Долна Митрополия.

Така Софийският университет “Св. Климент Охридски” става не най-старото, а едно от най-старите вузове в страната

2. Софийски университет “Св. Климент Охридски” – 1888 година
Историята започва от далечната 1880 г. Тогава Министерството на просвещението на току-що възстановената българска държава внася в Народното събрание проект за Основен закон за училищата, чиято идея е да се създаде българско висше училище, което да приема завършилите обучението си в реалните и класическите гимназии.

И нещата започват да се точат. Едва 7 години по-късно, през 1887 г. е издадена наредба от министъра на просвещението Тодор Иванчов за откриване на висшето училище и през 1888 то вече започва работа. Първата сграда на СУ е тази на настоящия Факултет по журналистика и масова комуникация до паметника Левски.

3. Националната художествена академия – 1896 година
НХА е най-старото българско висше училище за подготовка на професионални художници в областта изящните и приложните изкуства. Идеята и за това висше училище се заражда много преди същинското му създаване. Още по време на турското робство, през 1864 г. Николай Павлович предлага да се създаде българско рисувално училище по подобие на съществуващите тогава академии в Западна Европа.

След Освобождението със задачата се заемат обществениците Константин Величков и Иван Мърквичка и в 1896 Държавното рисувателно училище вече е факт. През 1921 година училището получава статут на академия, но настоящото си име НХА получава сравнително скоро – през 1995.

И накрая – закъде без бизнеса!

4. Икономически университет – 1920 година
Варна преживява истински икономически бум в началото на 20-ти век. Съвсем естествено се заражда идеята за създаване на висше търговско училище именно в морската ни столица.

През 1911 г. ръководителите на Варненската търговско-индустриална камара обмислят възможността да се създаде Висше търговско училище, но избухването на Балканските войни, след това и на Първата световна забавя осъществяването на тази идея. В крайна сметка средства за бъдещия университет са отпуснати, но откриването му става на чак на 14 май 1920 г. след решение на ХХV сесия на Варненската търговско-индустриална камара.

5. Университет за национално и световно стопанство – 1920 година
През 1920 година е създадено още едно от водещите икономически висши училища в България – УНСС. Инициативата за създаването на университета е на акад. Стефан Бобчев – учен, писател, общественик и политик от началото на 20-ти век. Идеята е да се създаде Свободен университет за политически и стопански науки. Той трябва да подготвя стопански и управленски елит, който да изправи България на крака след поражението в първата световна война.

По времето на комунистическия режим, името на ВУЗ-а е сменено на Висш икономически институт “Карл Маркс”. През 1990 година университетът е преобразува в и приема настоящото си име – Университет за национално и световно стопанство.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви