Вещите лица, които броиха повторно вота за общински съветници в Бургас, са изготвили експертиза от 414 страници и са отбелязали 101 спорни бюлетини, за които няма единодушно мнение дали са валидни или не. При някои от тях се наблюдават изменения като това, че е гласувано с кръгче, а не е с X или V.

Днес Административен съд отложи делото за повторното броене за следващата седмица, когато трябва да бъдат разпитани и самите вещи лица. Няма яснота и дали тези 101 спорни бюлетини биха могли да повлияят съществено и да променят мандатите в Общински съвет. Общият брой на бюлетините е малко над 60 000.

Спорните бюлетини ще ги прецени съда. Нашата гледна точка е, че 99% от тях са напълно действителни. Има смисъл всичко това, защото истината трябва да възтържествува. Не мога да кажа дали тези промени биха променили с нещо изборните резултати. След като имаме пълните данни и коректната експертиза, тогава ще има допълнителна такава от изчислител, който ще пресметне общинската избирателна квота, както и квотата Хеър, която е малко по-сложна. Тогава ще разберем дали ще има променя на резултата“ , каза председателят на ОИК-Бургас Фани Семерджиева.

Председателят на ПП СЕК Константин Бачийски, чиято партия подаде жалбата и започна делото за ново броене на бюлетините в Бургас, сподели, че според него има шанс за пренареждане.

Самата експертиза показва, че неправилно е отразено преброяването, извършено в изборния ден, но това е и нормално. Все пак говорим за 339 секции с по над 7 човека в тях – над 2000 души са броили. Сега имаме 11 човека, които са преброили абсолютно всички секции, по един и същи начин и с един и същ аршин. Видимо от резултатите имаме разминавания спрямо тези, които са отчетени в протокола на ОИК и спрямо това в експертизата. Надявам се да финализираме това нещо и решението на съда да промени изборните резултати. Не мога да кажа дали ще има разместване в Общински съвет. Нека да мине делото, но гледайки експертизата мога да направя едно обосновано предположение, че би могло да има разместване в мандатите в Общински съвет. Аз се радвам, че съдът позволи, което е прецедент за Бургас, да се отворят чувалите с бюлетините и те да бъдат повторно преброени. Това дава допълнителна увереност на гласоподавателите, защото има съдебен контрол и няма как да има манипулации“ , коментира още той.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви