„Запознах се отблизо с работата на Специалните ни сили на границата и за пореден път се убедих, че са професионално подготвени за изпълнение на възложените им задачи. Резултатите от брифингите показват безценния принос на Българската армия към общите усилия на държавата за охрана на границата и възпрепятстване на нелегалната миграция“.

Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев при посещението си в Малко Търново, където се срещна с военнослужещите от Специалните сили, които участват в операцията на Българската армия по подпомагане на органите на МВР.

Командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев запозна министър Тагарев с оперативната обстановка на местността и със задачите, които военнослужещите изпълняват.

Брифинг за участието на военнослужещите от Сухопътните войски в охраната на държавната граница изнесе и командирът на 61-ва механизирана бригада бригаден генерал Маргарит Михайлов. Министър Тагарев наблюдава изпълнението на различни задачи от екипи на Специалните сили.

Операцията на Българската армия по подпомагане на органите на МВР за противодействие на незаконното навлизане на мигранти на територията на страната започна на 1 ноември 2021 г.

Към настоящия момент в нея участват над 300 военнослужещи от Сухопътните войски и Специалните сили с над 60 леки и товарни автомобили с повишена проходимост.

Заедно със служители на Гранична полиция те провеждат съвместни патрули и наблюдение, както и превоз на задържани лица.

Военнослужещите изпълняват и задачи по анализ, планиране, разузнаване и предотвратяване на незаконното навлизане на мигранти. Правата и дейностите по задържане на незаконно преминалите държавната граница са на представителите на Гранична полиция.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви