Помощта на САЩ за Украйна е спряна
Помощта на САЩ за Украйна е спряна

Даваме на Украйна неизправни, с отпаднала необходимост или наднормативни преносими зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети от различен тип. Това реши с 11 гласа „за“, четири „против“ и един „въздържал се“ парламентарната комисия по отбрана, предаде БТА.

Предложението е част от проект за решение за предоставяне на допълнителна военна помощ на Украйна. Той беше внесен по-рано днес от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ДПС.

В текста на предложението се посочва да се определят излишните количества въоръжение и техника от необходимите за окомплектоване на военновременните формирования. И да се подготви предложение за предоставяне на тези въоръжения и техника на Украйна. Също така да се осъществят преговори с правителствата на съюзниците в НАТО за разполагане на съюзнически противовъздушни и брегови противокорабни ракетни комплекси за усилване на отбранителните способности на България.

Министерството на отбраната да предприеме действия за присъединяване към коалицията от държави за изграждане на способности на Военновъздушните сили на Украйна за използване на самолети F-16. Това включва съвместни тренировки и използване на въздушното пространство на страната, се посочва още в текста.

Освен, че даваме ракети и БТР-и, пускаме у нас и украински войски.

Решението разрешава и преминаването през и пребиваването на територията на България с цел обучение и подготовка, на ротационен принцип, на до четири пехотни/механизирани роти годишно, с численост до 160 души от въоръжените сили на Украйна.

Проектът за решение за предоставяне на военна помощ на Украйна предизвика дебат по време на заседанието на комисията. От „БСП за България“ и „Възраждане“ се обявиха против него. Те поставиха въпроса, защо се внася днес, на обед, и какво изисква спешност.

Министерството на отбраната на България се е превърнало в Министерство на отбраната на Украйна. Ние сме категорично против, каза Николай Дренчев от „Възраждане“.

Вие наясно ли сте какво оръжие се даде, обърна се Борислав Гуцанов към заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов. Наясно съм, че голяма част от колегите не искат. Вие ни тласкате към реална подготовка на реален конфликт, заяви той и призова проектът за решение да бъде оттеглен.

Всичко е неизправно и не можем да ги ремонтираме в България, каза заместник-министър Запрянов. Той посочи, че към настоящия момент Министерството на отбраната има списък на неизправните класове зенитни ракети. Подкрепям решението със съвест, а не заради политически натиск или кариера, каза още той и изтъкна, че отдавна се търси решение за неизправните ракети

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви