Вече месец световните медии обсъждат конфликта, възникнал между украинския президент Володимир Зеленски и главнокомандващия на украинските въоръжени сили Валерий Залужни. Това се случва на фона на неуспехите на украинската контраофанзива на фронта.

Всичко започна с интервюто на Залужни за The Economist, в което главнокомандващият каза, че войната е в задънена улица и може да се проточи с години. Зеленски каза в отговор, че не смята ситуацията за патова и отново подчерта, че Украйна няма да преговаря с Русия за примирие и замразяване на конфликта. По-късно президентът каза, че тези военни, които започват да се занимават с политика, правят голяма грешка. Мнозина смятаха това за пряко обръщение към главнокомандващия.

The Economist тогава писа, че отношенията между Зеленски и Залужни вече не могат да бъдат описани като нищо друго освен като „ужасни“. Кабинетът на президента нарече съобщенията за конфликта глупости. Междувременно гледната точка на Залужни за случващото се на фронта беше публично подкрепена от кмета на Киев Виталий Кличко. Депутатът от Върховната Рада от президентската фракция „Слуга на народа“ Маряна Безуглая пък призова за оставката на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна, който според нея все още не е представил план за бойни действия за 2024 г.

„Украинская правда“, една от основните украински медии, която в условията на война и военна цензура редовно публикува материали, критикуващи ръководството на Украйна, говори за случващото се между президента и главнокомандващия. „Meduza“ преразказва този текст.

„Хората идентифицират Залужни с божество“

Според събеседници на „Украинская правда“ в Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна първите признаци на съперничество и конфликт между политици и военни са започнали през пролетта на 2022 г. В разгара на пълномащабната руска инвазия проучванията на общественото мнение показаха, че доверието към Зеленски е 93%. Още повече граждани обаче – 98% от анкетираните – изразиха доверие във въоръжените сили на Украйна, което се олицетворява от не много публичния Залужни.

Представител на президентския екип каза, че началникът на кабинета на Зеленски Андрий Ермак вече е започнал да обръща внимание на възможните политически амбиции на Залужни. Например, главнокомандващият беше разубеден да създаде лична благотворителна фондация, която, както подозираше офисът на Зеленски, в крайна сметка може да се превърне в политическа партия.

След тези търкания Залужни започна съзнателно да избягва медиите, като само от време на време се появяваше с изявления в чуждестранната преса. Това обаче само допълнително допринесе за популярността на военните, генерирайки „феноменална реакция от украинското общество“, пише UP.

„Някои чуждестранни организации наскоро проведоха фокус групи в Украйна, за да видят сами какви политически ниши имаме сега. За да разберете, хората идентифицират Залужни с божество: „Той ни защитава“, „Той защитава нашите момчета“. Такава чисто ирационална вяра“, каза влиятелен високопоставен служител пред репортери, пожелал анонимност.

Скорошно декемврийско проучване на група Рейтинг твърди, че ако през следващите дни се проведат президентски избори в Украйна, 47,4% от избирателите биха гласували за Зеленски, а 30,7% за Залужни.

Както отбелязва UP, пълните резултати от проучването не са били публично достъпни. Само един слайд беше публикуван във вертикалния телеграм канал, който се свързва с кабинета на Зеленски.

Журналистите се запознаха с пълните данни от изследването. Според тях на втори тур Зеленски би получил 42% от гласовете, а Залужни – 40%. В същото време Залужни не направи абсолютно нищо политически, за да постигне такава електорална подкрепа. „Той изобщо не съществува като медиен политически субект“, отбелязва UP.

„Понякога се създава впечатлението, че Зеленски има два вида въоръжени сили: „Добрите“, които се командват от Сирски, и „лошите“, които са подчинени на Залужни“

Напрежението между Зеленски и Залужни възникна поради смесването на войната с политика, смята изданието.

„Зеленски внесе елементи на политика в ръководството на армията, тоест зоната на отговорност на Залужни. В същото време главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна, не по собствена воля, се превърна в забележимо явление в политическата реалност, тоест в сферата на жизнените интереси на президента“, пише UP.

Обстоятелствата обективно налагаха Зеленски да се ползва със статута на върховен главнокомандващ не само формално – беше необходимо той реално да се включи във военното планиране и командване. Така Зеленски всъщност създаде паралелни механизми за комуникация с командирите на различни видове войски, например с началника на Сухопътните войски Александър Сирски и ръководителят на военновъздушните сили Николай Олешчук, съобщиха пред репортери източници от близкото обкръжение на президента.

От една страна, прекият контакт с военните ускорява работата на президента, но от друга страна, това заобикаля Залужни и дестабилизира работата на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна, който научава някои от информации от формалните му подчинени само на заседанията на щаба, ако изобщо има, пише „Украинская правда“.

„Виждате ли, понякога се създава впечатлението, че Зеленски има два вида въоръжени сили: „Добрите“, командвани от Сърски и други фаворити, и „лошите“, които са подчинени на Залужни. Това е много демотивиращо за главнокомандващия и най-важното – пречи на командването на цялата армия“, обясни ситуацията пред репортери събеседник от президентския екип.

Друго напрежение беше свързано с историята с масовото уволнение на заподозрени в корупция ръководители на регионални служби за военна регистрация и вписване.

„Началникът на Държавното бюро за разследване (Алексей) Сухачов дойде в щаба през лятото и започна да докладва колко хладнокръвно са уволнени военните комисари. И след него те дадоха думата на Залужни, който просто го заби елегантно: „Искам да благодаря на служителите на реда, темата за корупцията е важна. Но искам да съобщя и последните данни за мобилизацията.“ Има рязък спад във всички области“, каза един от участниците в тази среща пред репортери, пожелал анонимност.

„Украинская правда“ обръща внимание и на последните кадрови промени: уволнението на командващия Силите за специални операции Виктор Хоренко и командващия Медицинските сили Татяна Осташченко, както и възможната оставка на командващия Съвместните сили на въоръжените сили Сергей Наев, заподозрян по делото за „капитулацията“ на южната част на Украйна (наричано неофициално „Случаят Залужни). Всички тези военнослужещи са включени в орбитата на главнокомандващия и уволнението им внася нестабилност в командния вертикал, отбелязват от УП.

„Президентът пита: „Какво, героично ли напредваме – 200 метра ли отстъпихме?“, а Валера гневно мълчи“

Разногласията между Зеленски и Залужни се изостриха значително на фона на неуспехите по време на контранастъплението на украинските въоръжени сили. Планът за настъпателни действия беше изготвен от военните под ръководството на главнокомандващия, докато политическото ръководство, въз основа на тези изчисления, поиска помощ от западни партньори и набра нови части.

Реалните бойни действия се оказаха много по-трудни, за което, отбелязва UP, имаше „непреодолими военни предпоставки“: руската армия разумно използва оперативната пауза, за да подготви масирана отбрана, а украинските въоръжени сили имаха осезаема липса на сили за такава операция и не получи всички обещани от Запада оръжия.

Украйна има нужда от нови доставки на боеприпаси още преди Нова година. За да направите това, трябва да знаете предварително за нуждите на въоръжените сили на Украйна, но Генералният щаб все още не е предоставил на политиците стратегически план за 2024 г.

Според UP изчисленията на Генералния щаб показват, че за изпълнение на задачата на президента за освобождаване на цялата територия на Украйна са необходими сили и средства на стойност 350-400 милиарда долара. Нито политическото ръководство, нито западните партньори са доволни от този план за излизане на границите от 1991 г., отбелязват журналистите.

Някои подробности от плана бяха предадени на шефа на Пентагона Лойд Остин по време на посещението му в Киев на 20 ноември.

„На Остин беше казано за необходимостта от 17 милиона снаряда. Меко казано, той беше изненадан, защото целият свят не може да събере толкова много снаряди“, каза един от високопоставените украински служители пред UP.

Източникът добави, че се твърди, че Залужни лично се е оплакал на министъра на отбраната на САЩ за проблеми с кабинета на Зеленски.

„По-късно Остин ни каза, че Залужни се оплаквал как го притесняват, че офисът не е такъв, че единият не е такъв, другият не е такъв. Е, ясно е, че и президентът е разбрал за тези разговори. Те не насърчиха доверието в него“, каза събеседникът на изданието. „Имаше намеци, че след пристигането на Остин Зеленски беше по-близо до решението да смени Залужни. На пръв поглед не беше така. Кавгите изчезнаха и отстъпиха ред на шегите, но това беше един много студен и язвителен хумор. Президентът пита: „Какво, героически ли напредваме – 200 метра ли сме отстъпили?“, а Валера мълчи гневно“, разказа един от членовете на щаба.

В същото време значителна част от екипа на Володимир Зеленски е категорично против оставката на сегашния главнокомандващ, пише UP.

От една страна, Залужни е трудно да бъде заменен с някого. Единственият очевиден кандидат изглежда е командирът на Сухопътните войски на украинските въоръжени сили Александър Сирски. Той обаче не предизвиква достатъчен медиен интерес сред украинските граждани и не може да се отърве от репутацията на генерал, който не отчита загубите.

Но основният проблем за кабинета на Зеленски ще бъде появата на нова „суперзвезда“ в украинската политика, каквато Залужни неизбежно ще стане точно в момента на оставката си, заключава „Украинская правда“.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви