Лалит Кумар - вдясно
Лалит Кумар - вдясно

С изключителен абсурд завърши националния шампионат на Индия по лека атлетика, след като страната с милиардно население няма да има шампион в коронната дисциплина – спринта на 100 метра при мъжете.

Причината е изключително нелепа. На провелото се още на 26 септември състезание, на старта имаше само един състезател – Лалит Кумар. Минути преди старта останалите седем негови конкуренти подозрително се отказаха, като официалните причини бяха най-различни.

Крампи, стомашни проблеми, главоболие и разтежение. Всичко това непосредствено преди началото – едновременно за седем състезатели.

Неофициално обаче се твърди, че при получаването на новината, че всеки състезател ще трябва да премине през допинг проверка след спринта, седем от тях са инсценирали различни неразположения.

И така само Лалит Кумар застана на старта, пробяга дистанцията от 100 метра без да полага особено усилие, а след това се окичи със златен медал и титлата най-бърз мъж в Индия.

Два месеца по-късно обаче се оказа, че Кумар е дал положителна допинг проба, заради което съвсем логично медалът му ще бъде отнет, а Индия ще остане без национален шампион в спринта. В кръвта му е открит дростанолон – популярен анаболен стероид, използван от бодибилдърите за увеличаване на силата и чистене на мазнини.

Кумар е минал през очаквания допинг тест след спринта, а отварянето на пробата е дало резултат за наличие на анаболен стероид. Естествено, че той отрича обвиненията, но сега ще отнесе наказание от няколко години извън спорта, докато неговите конкуренти с крампите и главоболието успяха да останат под допинг радара.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви