Ако рафинерията спре,стресът ще е жесток
Ако рафинерията спре,стресът ще е жесток

„Изключително важно е рафинерията да не спира. Защото ако спре, дори за кратък период, това ще създаде жесток стрес в страната. Едното е да не спира притока на суровина. Тези пожелателни изказвания, където през златната акция ще контролираме това да не спира рафинерията, са, меко казвано, преувеличени твърдения.

Държавата трябва да създаде механизъм, който дори да има процедура при продажба, да гарантира поне вътрешния пазар и нормалното функциониране на рафинерията през този процес. И да не дава възможност, независимо дали ще е текущият или бъдещият собственик, умишлено да създава спекулативна тежка ситуация“. С тези думи в студиото на „Здравей, България” бившият министър на енергетиката Александър Николов коментира съобщението, че „Лукойл“ обмисля да продаде активите си в България.

„Хубаво е, ако има нормален контрол над компанията след продажбата ѝ. И тя попадне в нормален инвеститор и той си върши работата за напред. Дяволът винаги е в детайлите, така че еднозначен отговор на този въпрос няма“, посочи бившият енергиен министър.

По думите му има причина да се притесняваме от трусове на пазара на горива в страната при спиране на рафинерията.

„Първо, има причина да се притесняваме, и това е историята на България. Ако може да ми посочите стратегически актив в България, особено в монополен сектор, който е бил придобит по нормален начин, с нормална процедура последните 10-15 години, тогава ще спра да се притеснявам. Бизнесът на „Лукойл“ е лесно управляем, колкото и да не им харесва това като определение. Защото има гарантиран пазар, монополен пазар, относително монополен и олигополен във формат на търговия и доста приятни печалби. А назад във времето пък имаше и политическа амнистия за плащане на данъци“, посочи Николов.

На въпрос, ако наистина се тръгне към продажба на „Лукойл“ какви са възможностите България през златната си акция да даде гаранции, че няма да има стресове на пазара, той отговори: „Не. Въпреки златната акция и възможността дори и за особен управител, този особен управител може да влезе в компанията само при определени нарушения. Златната акция не дава права отвъд получаване на информация. Тази информация, доколко е релевантна към процес на сливане и придобиване от друга компания, е друга тема“.

И допълни: „Лукойл“ е в изключително стратегическа позиция. Това, дали ще има стрес в пазара, е възможно поради чисто пазарни механизми, второ е възможно поради спекулативни механизми. Достатъчно много са заети компанията като брой служители, за да може да се създаде изкуствен натиск. Рафинерията генерира огромен финансов ресурс. Назад във времето, собствениците са генерирали огромен финансов ресурс, с който много лесно се създават стресови ситуации в бедна държава като България“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви