В градинката до Часовника бе осветен празничен курбан за здраве и благополучие, както и подредена празнична никулденска трапеза, приготвена от Регионален исторически музей – Бургас.

Според един от обичаите се разчупва празнична погача. По традиция това се изпълняват от кметът Димитър Николов. След обреда стана ясно, че в предстоящата година ще се родят повече близнаци, защото погачата бе разчупена на две еднакви части.

Искам да благодаря на Регионален исторически музей, които са пазители на вярата и традициите. Благодаря и на бургаското духовенство за подкрепата и молитвите, които отправят към Всевишния и нашия покровител Св. Николай Чудотворец. Тълкованието на трапезата е, че ще се раждат все повече бургазлийчета, а когато се раждат близнаци, то ги увеличаваме двойно, което значи, че решаваме демографския проблем на Бургас и България. Пожелавам много здрав и успехи. Нека се сбъдват всички начинания и да се увенчаят с успех всички инициативи на бургазлии. Нека доброто бъде във всяка бургаска къща“ , каза кметът Димитър Николов.

Малко по-рано с военен ритуал бяха издигнати знамената на Община Бургас, Република България и Европейския съюз.

Огромни опашки пък се извиха пред пунктовете за раздаване на риба на ул. „Александровска“. Стотици са желаещите да получат от никулденските храни, които се раздават безплатно.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви