Морето е заключено

Черноморец е единственото място, където на Никулден заключват морето. Рибарите зазимяват лодките чак до летния Никулден на 9 май.

Никулден е голям ден в Черноморец. Жителите му празнуват Св. Никола като свой патрон и днес там е празник на града. Той започна с тържествена света литургия в храма „Св. Никола“, отслужена от отец Стилиян.

Отец Стилиян

Освен многото граждани, присъстваха кметът на Черноморец Росен Деспов, и общински съветници, както и командирът на Военноморска база Бургас Капитан първи ранг Петър Петров и почетен караул с началник капитан III ранг Калоян Попов.

Кметът отдаде почит на празника в черквата

В храма имаше и много украински граждани, които са намерили убежище в Черноморец. Хоругвите бяха носени от украински деца, а една от иконите – от украинец.

От храма, през шпалир от моряци от военна база Атия, тръгна шествие до пристанището. Там отец Стилиян благослови моряците и всички почетоха с минута мълчание загиналите им колеги. Там свещеникът предаде ключа на морето на кмета Росен Деспов и обяви: „Морето е заключено!“.

Свещеникът заключи морето

Отец Стилиян, официалните гости, моряци и граждани се качиха на военен катер, който ги отведе в морето, близо  до паметника на загиналите моряци.

Там бяха хвърлени венци и цветя и беше отдадена почит на загиналите моряци и рибари.

Празникът продължи с раздаване на курбан в храма. Много жители на Черноморец посрещат специалния ден и на пристанището с чаша вино и риба, както повелява традицията.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви